Sara Carlsvärd får påfyllning av ögonfransförlängning av ögonfransstylisten Narmin Shaker.
Sara Carlsvärd får påfyllning av ögonfransförlängning av ögonfransstylisten Narmin Shaker.

Stylister: "Bra att företagen granskas"

Det är bra för branschens rykte att Kemikalieinspektionen granskar företagen som säljer ögonfranslim. Det säger flera ögonfransstylister till TT.

ANNONS
|

Ögonfranslim kan framkalla hälsoproblem som astma och hudutslag. Kemikalieinspektionen har granskat 25 svenska företag som säljer lim som används vid ögonfransförlängning och funnit brister i informationen från samtliga företag.

- Det är bra att de granskar företagen, för jag tror att det är ganska många företag som inte gör bra produkter vilket ger oss dåligt rykte som fransförlängare, säger Emelie Backfäldt som är ögonfransstylist på en salong i centrala Stockholm.

ANNONS

Enligt henne använder de på salongen ett lim som Kemikalieinspektionen har godkänt.

- När jag jobbade med andra lim förut så kunde jag ibland få mycket hosta och sådär. Men inte av det här limmet, säger Emelie Backfäldt.

Behöver munskydd

Narmin Shaker som är hudterapeut och ögonfransstylist säger också att det är bra att företagen granskas. Hon är själv allergisk mot ögonfranslimmet och måste ha munskydd när hon använder det.

- Förut när jag satte i fransar fick jag tårar i ögonen, näsan rann och jag nös. Det är ångorna från limmet som är starkt, men med munskydd går det bra, säger Narmin Shaker.

Limmet hon använder på sin salong kommer från ett känt företag som hon litar på.

Ventilation viktigt

Dilnia Redar är stylist på samma salong som Emelie Backfeldt. Hon säger att det är viktigt att byta lim ofta. De jobbar också med en kakelplatta vid sidan av där de droppar ut limmet först för att sedan applicera det. På så sätt sitter de inte rakt över ångorna från limmet.

ANNONS

- Sedan är bra ventilation viktigt, säger Dilnia Redar.

De är också noggranna med att inte få lim på händerna. De rör ofta vid håret och ansiktet, och det inte är bra att ha limrester nära ansiktet.

TT
ANNONS