Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Studentflak rullade fritt i backe

På fredagsförmiddagen lossnade ett studentflak från traktorn som drog släpet. Flaket rullade iväg, men fångades upp av en lastbil. Olyckan inträffade vid 10.15-tiden i Vänersborg.

Ekipaget med studentflaket hade precis kommit upp för Järnvägsbacken när en låssprint lossnade i rondellen mellan Edsgatan och Edsvägen i Vänersborg. Flaket släppte från dragfordonet, en traktor, och började rulla ner för backen.

En chaufför i en lastbil som låg bakom ekipaget gjorde en fin insats genom att köra fram mot flaket och mota så att det inte skulle få upp farten. Därmed hann det inte heller rulla så långt.

Röra på platsen

– Lastbilschauffören agerade väldigt bra. Men även om ingen kom till skada blev många oroliga och det är rörigt på platsen, säger Peter Grönros, inre befäl hos räddningstjänsten, Närf (Norra Älvsborgs räddningsförbund).

CHAUFFÖRENS BERÄTTELSE: Lastbilschaufför hjälte i studentdrama

Ingen av studenterna på flaket har kommit till skada, enligt räddningstjänsten. Ambulans, räddningstjänst och polis är på plats och det är svårt för bilister att ta sig förbi platsen.

Även busstrafiken är drabbad då bussarna som ska ut ur centrum inte kommer förbi olycksplatsen.

Enligt polisen kunde olyckan ha slutat mycket illa.

Blev chockade

– Tack vare att lastbilen låg bakom gick det bra. Men flera av det 20-talet studenterna på flaket chockades eftersom de insåg vad som kunde ha hänt. Nu vet jag inte hur de fortsätter, men om jag var student skulle jag inte ställa mig på ett flak igen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i Region Väst.

Han betonar att den som arrangerar flakkörning måste vara oerhört noggrann.

– Det ligger ett mycket stort ansvar på chauffören att se till att allt verkligen är okej innan man ger sig av. Sedan gäller det att informera dem som åker på flaket om vad de får eller inte får göra, säger han.

Polisanmälan

Om någon student ska ha betett sig på ett sådant sätt att det kan ha påverkat olyckan kan Thomas Fuxborg inte svara på.

– I nuläget är det omöjligt att svara på det. Men vi har skrivit en anmälan om misstänkt vårdslöshet i trafik och olyckan ska utredas av trafikpolisen, säger han.

För fyra år sedan fick en student i Trollhättan livshotande skador när han sittandes på ett studentflak slog huvudet i stenfästet till Kungsporten. Och några år innan dess välte ett annat studentekipage i en rondell, också i Trollhättan. Flera studenter skadades, men inte allvarligt.