I regionen som helhet minskade antalet nya fall av covid-19 förra veckan, jämfört med veckan innan.
I regionen som helhet minskade antalet nya fall av covid-19 förra veckan, jämfört med veckan innan. Bild: Anders Ylander

Strömstad har lägst smittspridning i regionen

Totalt sett minskade antalet nya fall i Västra Götalandsregionen förra veckan. Samtidigt ökade fallen i Göteborg samt kranskommuner.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det totala antalet nya fall av covid-19 minskade i Västra Götaland förra veckan – för första gången på åtta veckor.

Samtidigt poängterar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg att toppen på den andra vågen inte behöver vara nådd.

– Det vet vi ingenting om egentligen, det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Men det vi ser är ändå en utplaning, och vi ser inte den snabba ökningstakten av nya fall som vi har haft tidigare.

Liknande bild som veckan innan

Smittan sprids fortsatt i samtliga kommuner. Och till stor del är mönstret förra veckan likt mönstret veckan dessförinnan.

Flera kommuner är fortsatt relativt hårt drabbade, och det är alltjämt så att störst smittspridning syns i de östra delarna av regionen – kring såväl Skövde som Borås.

ANNONS

– Det ser väldigt likt ut egentligen. Det är inga större förändringar skulle jag vilja säga. Sedan är det klart man kan säga att det är lite avmattning i västra Skaraborg, men lite mer i östra Skaraborg. Det kan ju variera och påverka ganska mycket om det blir fler fall i vissa små kommuner.

Strömstad har lägst spridning i regionen

I 25 av 49 kommuner minskade antalet nya fall, vilket alltså avspeglades även i de totala siffrorna.

Från Strömstads kommun rapporteras 8 nya fall av covid-19 förra veckan (vecka 48), jämfört med 7 nya fall vecka 47.

Det innebär en incidens (antalet fall per 10 000 invånare) på 6. Det betyder att Strömstad har den lägsta smittspridningen per capita i hela regionen.

För Tanums kommun rapporteras 11 nya fall, det innebär en incidens på 9 och Tanum är därmed bland de fem kommuner som har lägst smittspridning i regionen.

Sett till antalet nya fall syns de största ökningarna i Lerum, Partille och Göteborg. I de två förstnämnda kommunerna var noteringarna de högsta på flera veckor. I Lerum upptäcktes 41 fler fall än veckan innan, och i Partille 37 fler.

En annan kranskommun till Göteborg, Mölndal, har å andra sidan näst störst minskning i regionen – 47 färre fall mot veckan innan.

ANNONS

Sammantaget ligger Västra Götalandsregionen skyhögt över de krav som Norge ställt upp för att man ska öppna gränsen mot regionen. Norge ställer kravet att en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare under två veckors tid. Incidensen för Västra Götaland över 14 dagar (vecka 47 och 48 sammanlagt) var 518.

Så en norsk öppning av gränsen till Svinesund, Nordby och Strömstad ligger långt borta.

LÄS MER:Så ska västsvenskarna vaccineras mot corona

ANNONS