Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Under dessa dagar kontrollerades hundratals personer, fordon och bostäder. Minst 30 personer har gripits i Sverige i samband med tillslaget. Bild: Janerik Henriksson/TT
Under dessa dagar kontrollerades hundratals personer, fordon och bostäder. Minst 30 personer har gripits i Sverige i samband med tillslaget. Bild: Janerik Henriksson/TT

Stort tillslag mot stöldligor – 30 gripna

Svensk polis har gripit 30 personer runt om i landet i en Europolinsats riktad mot internationella stöldligor, uppger polisen i ett pressmeddelande. Misstänkt stöldgods värt över fem miljoner har beslagtagits.

Insatsen ägde rum mellan den 17 och 19 maj i samtliga polisregioner i Sverige och även i 21 andra Europol-länder. Under dessa dagar kontrollerades hundratals personer, fordon och bostäder. Minst 30 personer har gripits i Sverige i samband med tillslaget.

I region väst greps två personer med falska id-handlingar och ytterligare en person greps misstänkt för att hantering av stulna bildelar.

– Vårt resultat tyder på att de internationella brottsnätverken åter opererar på det sätt de gjorde innan pandemin och de reserestriktioner som funnits runtom i Europa, säger Robert Göransson, kommissarie vid Noa i ett pressmeddelande.

Över tusen smycken hittade – tros ha stulits av äldre

I den södra polisregionen har närmare 1 500 smycken tagits i beslag. Flera av smyckena tros ha stulits från äldre personer. I samma region greps även fem personer misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

I Stockholmsregionen greps en person med stulna båtmotordelar till ett värde av runt 150 000 kronor.

Ytterligare tre personer greps misstänkta för grova stölder. Personerna anträffades vid ett magasineringsförråd där man hittade stulna byggmaskiner till ett värde av runt 100 000 kronor.

– I den här typen av insatser är vårt samarbete inom Europol, men även i samverkan med andra polisregioner avgörande för resultatet, säger Robert Göransson i pressmeddelandet.