Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/27

Stormen drog in över västkusten

Under fredagen drog stormen Johanne in över västkusten. Det resulterade ibland annat träd över vägar, en lastbilsolycka och strömavbrott för tusentals hushåll.

Under fredagsförmiddagen började vindarna blåsa upp när stormen Johanne drog in över västkusten.

Som högst nådde byvindarna till 31 meter i sekunden och till 20–24 meter i sekunden i medelvind, enligt Mikael Sjöstrand på vädertjänsten Foreca.

SMHI utfärdade också klass 1 varning för högt vattenstånd i Skagerrak. Vattnet nådde 80–90 centimeter över vanlig nivå.

Redan under torsdagen stod det klart att tågtrafiken på Bohusbanan norr om Uddevalla skulle stoppas på grund av ovädret, och trafiken skulle vara avstängd under resten av dygnet. Vid elvatiden på förmiddagen stängdes även Uddevallabron helt för all trafik, och öppnades inte igen förrän vid halv nio på kvällen.

Detta ledde till stora köer på bägge sidan bron som höll i sig under hela eftermiddagen. Under fredagskvällen var det framförallt i norrgående riktning som köerna på E6 var långa.

LÄS MER: Här drar stormen Johanne in över västkusten

Slambil i diket

Vid elvatiden började även rapporter komma om att båtar slet sig på olika platser på västkusten. Det verkar dock inte vara någon som kommit till skada i samband med detta.

I Lysekil fick seglingstävlingen Women's Match ställas in för dagen och man var även tvungna att stänga evenemangsområdet samt restaurangsområdet.

På Orust hamnade en slambil i diket efter att vinden tagit tag släpet. Föraren fick föras med ambulans till sjukhus, men ska ha klarat sig förhållandevis bra.

– Han var lite omskakad, säger Hans Blohm, räddningschef i beredskap.

På flera platser ska träd ha blåst ner på vägarna. I Tanum, Munkedal och Strömstad hamnade det även träd över tågledningarna.

LÄS MER: Bohusläningens reporter blåser nästan bort i stormen

Tusentals utan el

Detta påverkade tågtrafiken och i Tanum blev det en liten glödbrand.

– Det var inget större, men vi kopplade bort strömmen och fick bort trädet, säger Gunnar Åhlén vid räddningstjänsten.

I Munkedal revs en av ledningarna ned helt och trafikverket fick komma för att ordna situationen.

Tusentals hushåll blev strömlösa under stormen. Både Ellevio och Vattenfall hade driftstörningar i sina elnät. Som högst var det över 1200 strömlösa hushåll i Strömstad och över 800 i både Uddevalla och Tanum. Vid 17-tiden meddelade Ellevio att problemet var åtgärdat.

På sjöräddningssällskapet betydde stormen en del utryckningar, både vad gäller förebyggande åtgärder och sjöräddning. Men senaste uppdateringen under fredagskvällen var ändå förhållandevis positiv.

– Under omständigheterna får jag ändå säga att det har gått väl hittills med tanke på vindstyrkorna som har varit. Jag tror att varningarna som har gått ut har fått folk att faktiskt stanna kvar i hamn, säger Jessica Nauckhoff, pressjour på Sjöräddningssällskapet.