En utbildningsminut på en körskola kostar lite drygt tolv kronor. Men skillnader i pris kan variera stort över landet. Arkivbild.
En utbildningsminut på en körskola kostar lite drygt tolv kronor. Men skillnader i pris kan variera stort över landet. Arkivbild.

Stora prisskillnader för körkort

Tolv kronor i minuten – så mycket kostar i snitt en körlektion. Samtidigt kan prisspannet variera stort runt om i landet och inom länen. Det kan därför vara värdefullt att jämföra olika körskolor med varandra, råder Transportstyrelsen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Flera hundra kronor kan det skilja mellan en 40-minuters körlektion på den billigaste och dyraste trafikskolan, visar Transportstyrelsens granskning av förarutbildningar runt om i landet. I Skåne kan man få en lektion för 8,75 kronor i minuten, i Jönköping kan det bli mer än dubbelt så dyrt – 18 kronor i minuten.

- Det finns de här ytterligheterna, men det är ingen ko på isen. Priserna regleras inte, utan det är fri prissättning. Därför kan man heller inte säga att något är för dyrt utan det blir en värdering, säger Thomas Fahlander, utredare på Transportstyrelsen, till TT.

ANNONS

Viktig påminnelse

Trots ytterligheterna har de allra flesta av landets trafikskolor ungefär samma prissättning. Snittpriset är 12 kronor per minut för en körlektion.

Internt fyller rapporten en funktion för Transportstyrelsen att reflektera vad skillnaderna kan bero på, om arbetssätt eller regelverk behöver ändras. För körkortstagarna är det främst en viktig påminnelse om att jämföra olika körskolor med varandra för att inte råka betala överpris.

- Det är ett värde i sig att man som körkortstagare inte tror att det finns enbart en taxa. Nu vet vi att en utbildningsminut ligger på lite drygt tolv kronor. Har man det i bakhuvudet blir det också lättare att veta vad man får för sina pengar.

Dyrt i Jönköping

Även priset för den obligatoriska introduktionsutbildningen varierar kraftigt. Från 75 kronor för den billigaste till 750 kronor för den dyraste.

Även här hittar man den billigaste utbildningen i Skåne som ligger hundra kronor under rikssnittet på 386 kronor och den dyraste i Jönköping där snittpriset är 556 kronor.

TT
ANNONS