Inrikesminister Anders Ygeman ser mycket allvarligt på händelsen. Arkivbild.
Inrikesminister Anders Ygeman ser mycket allvarligt på händelsen. Arkivbild.

Stor förvirring när falsklarm gick

Stor förvirring rådde både hos ansvariga myndigheter och hos allmänheten när Hesa Fredrik ljöd. Flera samhällsviktiga webbsajter gick ner och information om falsklarmet dröjde. Det brister i beredskapen, enligt en expert.

ANNONS
|

- Jag blev jätteskrämd och visste inte vad det var för något. Vi satt ute på balkongen. Jag vet inte vad man ska göra när larmet går, säger Rosa Celedon, 54 år, från Bagarmossen.

"Om kriget kommer" kallades den folder som skulle förberedda svenskarna för krig på 80-talet. 30 år senare är allmänhetens kunskaper om larmsignaler som Hesa Fredrik dålig.

- Systemet är inte så felfritt som man går och inbillar sig. Det blev ett tekniskt fel som ledde till en massa rutiner som inte funkar. Nu kanske man kan se till att det funkar som det ska nästa gång, säger IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren på företaget Romab.

ANNONS

Sajter kraschade

Det riktas även kritik mot att polisens, SOS Alarms och Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) sajter gick ned när människor försökte söka information efter signalen sent på söndagskvällen. Många vände sig dit – trots att det inte är rätt väg.

- Folk slänger sig på sin mobiltelefon, platta eller dator och försöker googla upp någonting. Allmänheten förväntar sig att informationen kommer ut på nätet. Det finns ett glapp mellan folks användarmönster och det tänkta systemet, säger Malmgren.

Allvarlig händelse

Regeringen ser mycket allvarligt på händelsen, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S).

"Det är oerhört viktigt att det finns fungerande rutiner för detta. Regeringen kommer därför att ge ett uppdrag till MSB om att redovisa och utvärdera omständigheterna kring felaktig VMA-signal i Stockholm den 9 juli", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé tycker att det är viktigt att regeringen är öppen med eventuella fel och brister.

- Medborgarna ska kunna lita på att vår krisberedskap och information fungerar. Nu fick medborgarna svårt att hitta information. Det finns många frågor om ansvarskedjan som nu väcks, säger Tobé.

ANNONS

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad talar om skandal och kräver att regeringen granskar och förklarar vad som skett.

Enligt SOS Alarm, som skickar ut signalerna, berodde falsklarmet på den mänskliga faktorn. Vanligtvis brukar testet köras tyst men något gick fel.

Vid ett skarpt larm skickas även signalen "faran över" ut när händelsen är avslutad. SOS Alarm gjorde försök att skicka ut signalen, men den ljudsignalen gick inte ut skarpt. Det ska nu utredas varför, skriver Krisinformation.se på sin hemsida.

Okunskap om larmet

Nödnumret 112 och informationsnumret 11313 fick fler samtal än vad som kunde besvaras. Sociala medier fylldes av frågor om vad som pågick och många letade på nyhetssajter. Det dröjde över tio minuter från att signalen ljöd till att Krisinformation.se, en hemsida som drivs av MSB, via Twitter bekräftade att det var falskt alarm.

- Vi funderade på vad det var för något. Jag visste att det var något sorts larm, men inte vad för larm. Vi var ute och gick vid Mälaren, så vi hade ingen möjlighet att ta oss in inomhus. Jag kollade på SVT:s sajt, men det stod inte vad det var för något de larmade om, säger Magid Mansouri, 58 år, på besök i Stockholm från Linköping.

ANNONS
TT
Fakta: Hesa Fredrik

Hesa Fredrik är ett varningssystem och heter egentligen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). VMA utgörs också av informationsmeddelanden i radio och tv om det inträffar en kris.

Hesa Fredrik testas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då ljuder sju sekunders signal och fjorton sekunders uppehåll, vilket repeteras sex gånger.

Hesa Fredrik finns som ljudsignal på sammanlagt 4500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.

När Hesa Fredrik varnar ska du gå inomhus och stänga dörrar och fönster. Om det är möjligt, ska även ventiler och fläktar stängas.

För mer information bör du lyssna på radio eller se på tv. Sveriges Radios P4-kanaler är huvudkanal för VMA, men även andra radio- och tv-kanaler distribuerar varningen. Du kan också gå in på sajten Krisinformation.se.

Källa: Krisinformation.se

ANNONS