Sten Tolgfors, tidigare minister för Moderaterna, blir ny landshövding i Västra Götaland.
Sten Tolgfors, tidigare minister för Moderaterna, blir ny landshövding i Västra Götaland. Bild: Henrik Brunnsgård

Sten Tolgfors blir landshövding i Västra Götaland

Den tidigare ministern Sten Tolgfors blir ny landshövding i Västra Götaland.

ANNONS
|

Utnämningen innebär att Sten Tolgfors, som är uppvuxen i Åmål, flyttar tillbaka till Västra Götaland.

– Det känns fantastiskt roligt att ta mig an detta uppdrag. Västra Götaland står mig varmt om hjärtat, då jag både har växt upp här och haft verksamhet här i min roll som försvars- och handelsminister, säger Sten Tolgfors i ett pressmeddelande.

Sten Tolgfors är född 1966. Han var riksdagsledamot för Moderaterna mellan åren 1994 och 2006. Mellan 2006 och 2012 var han först handelsminister och därefter försvarsminister. Det uppmärksammades vid hans tillträde som försvarsminister att han vägrat bära vapen och i stället fullgjort vapenfri tjänst.

ANNONS

I mars 2012 anmäldes Tolgfors av Gustav Fridolin (MP) till Konstitutionsutskottet för planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien. I media uppmärksammades att Försvarets Forskningsinstitut låtit bilda ett aktiebolag för att bedriva samarbete med Saudiarabien. Tolgfors förnekade att han kände till detta, men ifrågasättandet och kritiken ledde till att Tolgfors avgick som försvarsminister den 29 mars 2012.

Sedan 2013 har han varit verksam som konsult och författare.

Hans erfarenhet kommer att bli "en tillgång i uppbyggnaden av det civila försvaret", där länsstyrelserna har en central roll, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i ett pressmeddelande från regeringen.

Sten Tolgfors, som fyller 56 i år, förordnas till och med sommaren 2028. Han efterträder Anders Danielsson som landshövding.

ANNONS