Stefan Löfvens besked: Vill förlänga coronalagarna

Regeringen vill förlänga coronalagarna, meddelade statsministern Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen. Det gör det möjligt att ha restriktioner på serveringsställen året ut, om det behövs.
– Vi ser att antal fall nu igen ökar. Vaccinationerna går bra men smittspridningen ligger dessvärre inte på tidigare låga nivåer, säger Stefan Löfven.

ANNONS
|

Det blir inga nya restriktioner, trots att smittspridningen ökar. Men regeringen lägger fram ett förslag om att förlänga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen fram till den 31 januari 2022.

Det meddelade statsministern Stefan Löfven (S) på en pressträff, tillsammans med socialministern Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, på torsdagen.

– Vi ser att antal fall nu igen ökar. Vaccinationerna går bra men smittspridningen ligger dessvärre inte längre på tidigare låga nivåer, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven vid pressträff. EU-flagga och svenska flaggan i bakgrunden.
Statsminister Stefan Löfven har kallat till pressträff. Bild: Christine Olsson/TT

En förlängning av lagarna innebär att riksdagen fortsätter att ge regeringen befogenhet att ta beslut om tillfälliga smittskyddsåtgärder, som inte är möjliga genom annan lagstiftning.

ANNONS

Det handlar exempelvis om begränsningar på serveringsställen, allmänna sammankomster, köpcentrum och kollektivtrafik.

Huruvida regeringen behöver använda sig av lagarna beror på hur smittspridningen och trycket på sjukvården utvecklas.

– Vi måste vara alerta och beredda att vidta åtgärder, säger Stefan Löfven.

Inga lättnader

Johan Carlson är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

– Den ökade smittspridningen gör att vi i nuläget inte kan lätta på de restriktioner som är kvar, säger han.

Lena Hallengren påpekar att regeringen redan i våras signalerade att de ville förlänga lagarna, men att riksdagen då ville avvakta och följa utvecklingen.

– Vi var lyhörda för det. Nu har vi avvaktat över sommaren och gör bedömningen att vi behöver ha bästa möjliga beredskap.

LÄS MER:Glömt restriktionerna? Det här gäller nu

LÄS MER:Nu kan ovaccinerade hämta ut covidbevis

”Inte pausat avvecklingen”

Dagens besked påverkar inte regeringens femstegsplan för att lätta på restriktionerna, enligt Lena Hallengren.

– Vi har hittills kunnat ta tre av fem steg med att avveckla restriktionerna, och vi har inga nya besked idag, säger Lena Hallengren.

Det var den 15 juli som steg tre togs i femstegsplanen. Det innebar bland annat att begränsningarna i långväga kollektivtrafik togs bort, liksom regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person i butiker, gym och på nöjesparker.

Steg fyra, som varit beräknad till september om smittspridningen tillåter, innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort.

ANNONS

Torsdagens besked innebär inte automatiskt att steg 4 skjuts upp, men inte heller något specifikt datum för när det kan genomföras.

– Vi har inte på något sätt pausat avvecklingen av restriktionerna. Vi behöver följa utvecklingen så att vi inte är vårdslösa, säger Lena Hallengren.

LÄS MER:Få coronatestar sig på Landvetter – trots rekommendationen

ANNONS