Stefan Löfvens besked om julen: “Blir ingen vanlig jul”

Gränsen om max åtta personer tillsammans ligger kvar över jul och nyår – och regionala föreskrifter blir nationella. Det var statsminister Stefan Löfvens hårda klappar till folket.
– Vi måste alla ta vårt ansvar, betonade han.

ANNONS
|

Vid lunchtid på tisdagen snabbinkallade statsminister Stefan Löfven (S) till en digital pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”Coronavirus tar ingen hänsyn till vårt julfirande”

I sitt anförande betonade Löfven allvaret i smittoläget.

– Julen är en tid då man vill vara tillsammans, känna närhet och att allt ska vara som vanligt, inledde Löfven.

Men i år är inget som vanligt, betonade han.

– Coronaviruset tar ingen hänsyn till vårt julfirande. Situationen har inte förbättrats, det allvarliga läget är kvar, sa han.

LÄS MER:Så undviker du smitta när du hämtar paket

Max åtta personer är nya normen

Kvar ligger också beslutet om max åtta personer tillsammans – och det gäller även under storhelgerna.

ANNONS

Statsministern förklarade vidare att de lokala och regionala råd och föreskrifter som finns nu kommer att ersättas av nationella råd från och med den 14 december.

– För att de det ska hållas och efterlevas har vi alla ett ansvar. Det handlar om hänsyn och sunt förnuft, sa Stefan Löfven.

Att fira jul och nyår i en mindre krets med max åtta personer är det som gäller betonade han.

– Jag har full förståelse för att det kan upplevas som tungt. Men det är normen som gäller. Ha få människor runt dig och träffa inte människor som du träffar sällan, betonade Löfven som fortsatte:

– Man kan fira utomhus, gärna med avstånd. Undvik trängsel, tåg, bussar och affärer. Vi måste alla anstränga oss så vi inte riskerar att sprida smittan.

”Hoppa inte runt till andra”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonade även han smittorisken – och varnade för att den var särskilt stor under jul och nyår och befarande en ökad spridning om inte råden följs.

LÄS MER: Här följer du coronaläget i Västra Götalandsregionen

– Inte minst måste vi vara försiktiga med våra äldre och inte komma för nära, sa han och fortsatte:

– Det allra bästa är att fira jul i den bubbla man levt i under en längre tid. Men om man ska träffa mormor så ska man inte "hoppa runt till andra", framhåller han. Åker man till någon annan så skapar man en ny krets man umgås med, det är inte rimligt att hoppa mellan olika familjer som man normalt gör, säger Johan Carlson.

ANNONS

Löfven förstärkte:

– Vi ska inte gå in det nya året med ökad smittspridning det har vi alla ett stort ansvar för. Tomten kan komma ändå, sa statsministern.

”Du är skyldig att följa föreskrifterna”

Socialminister Lena Hallengren (S) betonade att föreskrifterna som ges innebär att man ska följa dem.

– De nya föreskrifterna innebär att du är skyldig att följa dem. Du ska hålla avstånd och du ska stanna hemma om du är sjuk, säger socialministern Lena Hallengren.

LÄS MER:Trycket på sjukvården ökar – fler patienter med corona i Västra Götaland

På pressträffen dök det upp en fråga om man kan straffas för att man bryter mot restriktionerna.

– Nej, det finns ingen påföljd eller vite. Men det är väldigt tydligt att detta inte är rekommendationer, utan att man "ska" följa dem, betonade Hallengren.

Även vice statsminister Isabella Lövin (MP) konstaterade att det i år väntar ett annorlunda julfirande – och lade till ett perspektiv.

– Kanske att det här besvärliga läget kan leda till mindre av stress och mer av omtanke. Det finns många som är ensamma och utsatta och mina tankar går särskilt till dem, sa Isabella Lövin.

När det gäller den stundade julhandeln skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt att man bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel där.

ANNONS

ANNONS