Inte lätt, men rätt. Så sammanfattar Stefan Löfven sitt beslut.
– Självklart är det också lite vemodigt, säger han.
Det var i slutet av sommartalet på Runö kursgård i Åkersberga som statsminister Stefan Löfven meddelade att han avgår vid höstens S-kongress som hålls i Göteborg i november. Därefter kommer han också att lämna uppdraget som statsminister.
Därmed blir det hans efterträdare som får möta väljarna inför valet 2022.
– Allting har ett slut och jag vill ge min efterträdare de bästa förutsättningarna. Jag har tidigare varit helt inställd på att fortsätta en mandatperiod till, men det här beslutet har nu mognat fram under en tid. Jag har nu varit ordförande i snart tio år och statsminister i snart sju. I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna att ledas någon annan än mig, sa Stefan Löfven (S) vid sitt sommartal på söndagen.
Enligt Stefan Löfven, som tidigare sagt att han skulle leda partiet i valrörelsen nästa år, har beslutet "mognat fram under en tid". Löfven har varit partiordförande under tio års tid, och sedan hösten 2014 även statsminister. Att han ändrat sig förklarar han med att det är det bästa beslutet för S, även om det inte varit lätt.
Magdalena Andersson ligger bra till
Bland politiska bedömare är uppfattningen utbredd om att Stefan Löfven själv pekat ut finansminister Magdalena Andersson, 54, som den han vill se som sin efterträdare. Hon har både hållit tal i hans ställe i Almedalen och ofta funnits vid hans sida i olika sammanhang.
Valet av ny partiledare kommer dock inte att ha någon självklar utgång. Det kommer att finnas många som vill vara med i racet.
Bland dem som ofta nämns finns en rad ministrar, i dag framför allt inrikesminister Mikael Damberg, 49, och socialminister Lena Hallengren, 47. Men också försvarsminister Peter Hultqvist, 62, är en favorit hos många. Inom partiet lyfter man dock fram hans ålder som en nackdel.
Vanligtvis brukar även en rad namn ute i landet segla upp som utmanare när S ska utse ny partiledare.