Stefan Löfven har begärt avsked hos talmannen

Stefan Löfven (S) har nu lämnat in sin avskedsansökan som statsminister. Fram till att hans efterträdare har valts kommer han att leda en övergångsregering. Löfven ser ingen anledning för V att stoppa Magdalena Andersson. – Svenska folket vill ha en snabb övergång, säger han.

ANNONS
|

Vid klockan elva höll regeringen, enligt en rad olika källor, ett extrainsatt sammanträde med anledning av de förhandlingar som senaste dygnen hållits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet och där man slutligen landat i en kompromiss, även i den känsliga strandskyddsfrågan.

Centerledaren Annie Lööf bekräftar nu att det finns en uppgörelse som C accepterar och att man därmed kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Centerledaren Annie Lööf bekräftar nu att det finns en uppgörelse som C accepterar och att man därmed kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Vi är väldigt nöjda, säger Lööf till DN.

Begär avsked hos talmannen

Klockan 12.30 väntas Stefan Löfven lämna in sin begäran om entledigande hos talmannen Andreas Norlén, enligt ett pressmeddelande från riksdagen. Redan i går kväll talade GP:s källor om samma sak, att hans avgång planerades till tidigast onsdag förmiddag.

ANNONS

Därefter väntas Löfven få leda en övergångsregering fram tills dess att hans efterträdare är vald.

Enligt GP:s källor har mandatet för den lilla S-krets som förhandlat med MP och C hela tiden varit mycket starkt. Ingen förankring av de beslut som fattas krävs gentemot partiet, utan Löfven och hans närmaste krets har haft hela processen i sina egna händer. Inte ens alla ministrar har hållits informerade.

Dadgostar ett frågetecken

Enligt GP:s källor handlar det om att man inte vill riskera läckor som kan störa de känsliga förhandlingarna.

– Man vill inte ta risken att nån uppgift läcker till nån centerpartist som blir förbannad, säger en socialdemokrat.

Enligt flera källor hade Stefan Löfven inledningsvis planerat sin avgång till tisdag. Men i måndags kärvade förhandlingarna och då sattes i stället tidpunkten internt till onsdag eller torsdag.

Magdalena Andersson väntas i sin tur kunna väljas till statsminister tidigast i nästa vecka. Ett hinder som kvarstår handlar om Vänsterpartiet och hur dess riksdagsgrupp kommer att agera i omröstningen. Partiledaren Nooshi Dadgostar (V) har krävt att man ska ”få något”, gärna i frågor som rör pensioner, sjukskrivna eller arbetsrätt.

ANNONS