Stefan Löfven möter pressen efter att ha avgått som statsminister. Nu föreslås han tillträda igen.
Stefan Löfven möter pressen efter att ha avgått som statsminister. Nu föreslås han tillträda igen. Bild: Nils Petter Nilsson

Stefan Löfven föreslås bli statsminister igen

Stefan Löfven föreslås bli statsminister. Det meddelar talmannen i ett pressmeddelande på måndagen. Detta strax efter att Centerpartiets Annie Lööf meddelat på en pressträff att partiet är redo att släppa fram Löfven.

ANNONS
|

I slutet av juni avgick Stefan Löfven (S) som statsminister efter att riksdagen röstat igenom ett misstroende mot regeringen. På måndagen, 14 dagar efter omröstningen, meddelar talmannen att Löfven får en ny chans och på onsdag röstar riksdagen om Löfven som statsminister.

– Stefan Löfven bedömer att han har en lösning och kan bilda en regering som kommer att tolereras av riksdagen. Jag kommer att lägga fram den formella nomineringen i dag klockan 15, säger talman Andreas Norlén.

Talmansrundorna tar därmed, om Löfven tolereras av riksdagen, 18 dagar, räknat från misstroendet till skifteskonseljen på fredag. Långt från de 134 dagar det tog efter valet 2018.

ANNONS

– Jag tror att det var i allas intresse att få svar på frågan om det finns möjlighet att bilda regering eller om vi måste gå till extraval.

Det verkar finnas en tolerans för Stefan Löfven som statsminister

Talmannen medger att det inte är något optimalt läge för en regering att tillträda. Det är fortsatt oklart huruvida Löfven kan få stöd för sin budget.

– Men jag ser inte att jag hade kunnat agera på något annat sätt. Det verkar finnas en tolerans för Stefan Löfven som statsminister. Statsministeromröstningen och budgetomröstningen sker vid olika tidpunkter – och det har sina skäl, säger talmannen och fortsätter:

– Jag hade hellre sett att regeringen som tillträder har stöd för sin budget.

Stefan Löfven delar ut en känga till partierna som röstade bort honom för två veckor sedan, eftersom de inte lyckades bilda ett alternativ till regeringen de röstade bort. Han menar att det nu är viktigt med en handlingskraftig regering.

– Läget ställer och har ställt stora krav på konstruktivitet och kompromisser och en beredvillighet att hitta vägar framåt, säger han.

– Man kan inte förvänta sig att få hundra procent och annars sitta i ett hörn och inte vilja vara med. Ingen kan få allt, men alla kan få något.

Centern villiga att släppa fram Löfven

Centerpartiet meddelade tidigare på måndagen att partiet är redo att släppa fram Löfven om regeringen tillmötesgår partiet på tre punkter: att genomföra las-uppgörelsen, stärka äganderätten för skogen och reformera strandskyddet.

ANNONS

– Vi skapar förutsättningar för Sverige att styras till valet nästa år och säkrar viktiga reformer. Samtidigt skapar vi möjligheter för Centerpartiet att agera friare i riksdagen och göra uppgörelser både med Moderaterna och andra allianspartier och nuvarande regeringspartier. Vi kommer vara mycket konstruktiva, säger Annie Lööf.

Miljöpartiet säger dock nej till de krav som Centerpartiet ställer på regeringen. MP menar att Centern ”offrar miljön”.

– Vi tänker inte förhandla bort skydd av naturen och allemansrätten, säger språkröret Per Bolund till SvD.

Lööf menar att det finns en överenskommelse

Annie Lööf menar å sin sida att kraven redan är förankrade med regeringen, där Miljöpartiet ingår, och att partierna nått en överenskommelse under helgen.

– Jag uppfattar att vi har en överenskommelse med regeringen. Det är den överenskommelse som jag förankrat i vårt parti. Det är upp till Miljöpartiet att fatta sina interna beslut om de vill ta landet mot extraval eller en annan regering.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi förnekar att det ska finnas någon överenskommelse mellan regeringspartierna och Centerpartiet.

”Det finns ingen överenskommelse med regeringen om att kraftigt försämra skydd av skog och natur. Miljöpartiet har sagt nej till Centerpartiets krav”, skriver hon på Twitter.

Även Per Bolund förnekar att en överenskommelse ska finnas, men säger samtidigt att ”Miljöpartiet kommer att rösta grönt till Stefan Löfven på onsdag.”

ANNONS

Men enligt Stefan Löfven fanns en preliminär överenskommelse mellan regeringspartierna och Centerpartiet som varje parti fick ta ställning till internt. Att MP beslutade att säga nej till överenskommelsen påverkar inte möjligheterna för Löfven att tolereras av riksdagen på onsdag. Även i kontakt med talmannen har Miljöpartiets språkrör meddelat att de kommer säga ja till Stefan Löfven.

– Jag har haft sms-kontakt med språkrören och har fått ett tydligt svar: de kommer fortsatt att rösta grönt för Stefan Löfven på onsdag.

Löfven avgår om budgeten faller

Centerpartiet kommer att gå i, vad Lööf kallar, ”konstruktiv opposition” och lägga sin egen budget.

– Vad som händer i en slutomröstning får vi se. Det som avgör är det politiska innehållet i en budet och att den inte är förhandlad med Vänsterpartiet.

Regeringen kommer att lägga fram en egen budget, som enligt Löfven inte är förhandlad med något parti utanför regeringen. Skulle budgeten falla finns dock en risk för att Sverige kastas ut i en ny regeringskris i december.

– Om inte budgeten accepteras av riksdagen, då går jag. Det är därför alla inklusive vi börjar fundera på hur vi gör så att den inte faller. Vi måste alla bidra i ett läge där vi har ett år till nästa val. Hur ska vi då agera för att tolereras av en majoritet, säger Stefan Löfven och lägger till att regeringen inte kommer att förhandla med Vänsterpartiet:

ANNONS

– Centerpartiet vill inte att vi förhandlar med Vänsterpartiet. Då måste vi vara lyhörda.

ANNONS