Stefan Löfven avgår i början av veckan

Stefan Löfven avgår som statsminister i början av veckan som kommer. Det bekräftar hans pressekreterare för SVT.

ANNONS
|

Magdalena Andersson har valts till ny partiledare för Socialdemokraterna, men formellt är Stefan Löfven fortfarande statsminister i Sverige. Åtminstone i några dagar till.

”Han kommer tidigt kommande vecka lämna in sin begäran om entledigande som statsminister till talmannen”, skriver Löfvens pressekreterare Maria Soläng i ett sms till SVT.

LÄS MER:”En historisk händelse att få vara med om”

LÄS MER:Lokala politiker: ”Viktigt med en kvinnlig statsminister”

Behöver stöd från C och V

För att Magdalena Andersson ska få efterträda Löfven och bli Sveriges första kvinnliga statsminister krävs dock att riksdagen släpper fram henne i en kommande statsministeromröstning.

I somras, efter att Löfven avsatts, släppte riksdagen fram honom igen. Nu pågår förhandlingar mellan S, MP, C och V. Bara S och MP:s röster räcker nämligen inte för att Magdalena Andersson ska bli statsminister. Hon får inte få 175 eller fler röster emot sig, vilket innebär att hon också behöver Centerpartiet och Vänsterpartiets stöd.

ANNONS

Det var i somras som Stefan Löfven meddelade att han skulle avgå innan valrörelsen 2022. I sitt avskedstal på Socialdemokraternas kongress, som hölls i Göteborg i helgen, gjorde Stefan Löfven det tydligt att han nu ser fram emot att gå vidare:

– Hur underbart det här än varit så kan jag inte säga annat än att jag längtar efter friheten, sa han under talet.

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

ANNONS