Stefan Löfven: Alla måste ta sitt ansvar!

Coronakrisen kommer att pågå under lång tid. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett tal till nationen klockan 21.15 på söndagskvällen.
– Fler kommer att bli sjuka, fler kommer att behöva säga farväl till någon älskad.

ANNONS
|

Ingen av oss får chansa. Det är vår plikt att följa myndigheternas råd, enligt statsministern. De närmaste månaderna blir påfrestande, varnar han och uppmanar alla att ta sitt personliga ansvar. Han säger också att vi ska vara beredda på nya åtgärder.

– Det kan komma med kort varsel och det kan störa vardagslivet än mer.

Det blir dock inga nya omedelbara inskränkningar:

– Alla i Sverige kommer att ta sitt ansvar för att sedan kunna "se tillbaka på krisen och vara stolt över sin insats och sina medmänniskor". Jag är stolt över att vara statsminister när jag ser vad många gör för sina medmänniskor. Det är när det är som tuffast som vår sammanhållning är som starkast.

ANNONS
Statsminister Stefan Löfven höll tal till nationen med anledning av coronapandemin.
Statsminister Stefan Löfven höll tal till nationen med anledning av coronapandemin.

Dramatiskt besked

Beskedet framfördes av Stefan Löfven i ett fem minuter långt inspelat tal i SVT2 och SVT Play. Han var stolt över att vara statsminister och tryckte på att vi ska klara det tillsammans. Men han varnade också för att fler kommer att bli sjuka och dö.

Det var ett dramatiskt besked. Skälet är Sverige, och stora delar av världen, befinner sig i ett extraordinärt akutläge. Land efter land stänger sina gränser, isolerar medborgarna, inför utegångsförbud och utlyser nödläge.

Samtidigt väntas situationen att förvärras dramatiskt de närmaste veckorna, både hälsomässigt och ekonomiskt. Kulmen i Sverige kan ligga en månad bort, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sällsynt tal

Det regeringen och myndigheterna gör att försöka stoppa spridningen av smitta när folkhälsomyndigheten befarar att antalet drabbade ska stiga snabbt i landet medan antalet intensivvårdsplatser med kvalificerad personal och utrustning är starkt begränsande.

Att en statsminister håller tal till nationen är mycket sällsynt. De senaste årtiondena har det skett efter mordet på Anna Lindh 2003 och när Lasermannen satte skräck i Sverige 1992.

I tisdags höll statsministern och expertmyndigheter ett telefonmöte med de övriga riksdagspartiernas ledare om coronakrisen. Och när Stefan Löfven hade frågestund i riksdagen i torsdags rådde stor enighet mellan partierna, skriver TT.

ANNONS

Statsministern och de övriga partiernas företrädare turades om att hylla varandra för det samarbete som nu sker mellan regering och riksdag, även om fler åtgärder mot coronavirusets effekter efterfrågades.

21 personer har avlidit i Sverige

På söndagseftermiddagen hade totalt 1 906 personer i Sverige rapporterats smittade med covid-19, enligt folkhälsomyndigheten. Det är 19 fall per 100 000 invånare. 53 procent av de rapporterade fallen är män. Medelåldern på de smittade var 51 år.

En stor del av det totala antalet fall har smittats utomlands men bland fallen som anmälts den senaste veckan har majoriteten smittats i Sverige, enligt myndighetens hemsida. Fall som smittats i Sverige har till del smittats av personer i sin omgivning som kommit hem från utlandsresa och visats vara smittade, men nu finns även flera fall som misstänks ha smittats i samhället.

Av de rapporterade fallen hade 21 personer avlidit.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson varnade på söndagen britterna för "tvingande åtgärder" om de inte följer regeringens råd för att begränsa smittspridningen.

Pubarna har stängt i landet, men på söndagen fylldes sociala medier av bilder på britter som samlats i parker eller gått för att shoppa till synes utan en tanke på att hålla det avstånd på två meter till andra som regeringen rekommenderar.

ANNONS
ANNONS