Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. Bild: Nils Petter Nilsson
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. Bild: Nils Petter Nilsson

Stefan Löfven vald till statsminister

Stefan Löfven (S) släpps fram av riksdagen - blir statsminister igen efter regeringskrisen.

I måndags föreslog talman Andreas Norlén att riksdagen ska få rösta om Stefan Löfven som ny statsminister. Sedan Löfven avsattes i en misstroendeomröstning för drygt två veckor sedan, som första statsministern någonsin, har han varit statsminister i en övergångsregering. I dag blev han det ”på riktigt” igen när riksdagen röstade i frågan från klockan 14.

116 röstade ja (röd knapp), 173 nej (röd knapp) , och 60 (gul knapp) avstod.

Röstade grönt för Löfven gjorde hans eget parti Socialdemokraterna och regeringspartnern Miljöpartiet. Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade gult, det vill säga att de la ned sina röster och därmed släppte fram Löfven som statsminister.

SD, M, KD och L röstade nej till Löfven. Ebba Busch (KD) kallade regeringen Löfven för ”en tickande bomb” före omröstningen. Jimmie Åkesson (SD) kallade den för historiskt svag och dålig.

Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018

Riksdagsledamoten Nina Lundström (L) gick emot sin partilinje och röstade gult.

– Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult, skriver hon på DN debatt.

Resultatet innebär att Stefan Löfven (S) åter är vald till Sveriges statsminister.

– Eftersom mindre än hälften av kammarens ledamöter har röstat nej har kammaren utsett Stefan Löfven som statsminister, säger Andreas Norlén.

– Jag kan konstatera att riksdagen har gett mig förtroendet att fortsätta leda Sverige. Jag axlar uppgiften med beslutsamhet och respekt, sa Stefan Löfven själv på en presskonferens efter omröstningen.

Han väntas nu på nytt bilda regering med Miljöpartiet och redan på fredag väntas han presentera vilka statsråd som kommer att ingå. Några stora förändringar är inte att vänta, men Löfven kan ta chansen att göra om i regeringen och flytta på ministrar som inte varit tillräckligt synliga, med sikte mot en valrörelse nästa år.

Stefan Löfvens problem är dock allt annat än över även om han valts till statsminister på nytt. Redan i höst kan en ny kris uppstå – när han ska försöka få igenom en budget.

Om inte budgeten accepteras av riksdagen, då går jag

Regeringen kommer att lägga fram en egen budget, som enligt Löfven inte är förhandlad med något parti utanför regeringen. Skulle budgeten falla finns dock en risk för att Sverige kastas ut i en ny regeringskris i december.

– Om inte budgeten accepteras av riksdagen, då går jag. Det är därför alla inklusive vi behöver fundera på hur vi gör så att den inte faller. Vi måste alla bidra i ett läge där vi har ett år till nästa val. Hur ska vi då agera för att tolereras av en majoritet, säger Stefan Löfven och lägger till att regeringen inte kommer att förhandla med Vänsterpartiet:

– Centerpartiet vill inte att vi förhandlar med Vänsterpartiet. Då måste vi vara lyhörda.