Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven håller sommartal

Stefan Löfven kommer att avgå som partiledare för socialdemokraterna i höst. Han lämnade beskedet under sitt sommartal från Runö på söndagen.
– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna att ledas av någon annan, säger han.

Om lite drygt ett år är det val till riksdagen igen. Frågan är om S/MP-regeringen kan sitta kvar fram tills dess. De närmaste veckorna blir en svår nöt att knäcka för Stefan Löfven och övriga ministrar.

Löfven har sagt att han kommer att avgå om regeringen inte får genom sin budget, som enligt plan ska presenteras den 20 september. Samtidigt vägrar Centerpartiet att ställa sig bakom en budget som Vänsterpartiet varit med och förhandlat om. Därmed måste finansminister Magdalena Andersson (S) lyckas skriva ihop en budget som båda partierna kan acceptera utan regelrätta förhandlingar.

Krav från V och C

Inför detta har V lagt fram en lista med fyra krav för att stödja budgeten, däribland stora satsningar på välfärden och en reformering av sjukförsäkringen och a-kassan. Satsningarna beräknas kosta 25 miljarder.

– Det kommer inte att vara några förhandlingar som det brukar vara men det är klart att vi kan föra vissa samtal. V har varit transparenta med sina önskemål, men det är klart att sånt här arbete skulle vara lättare om vi kunde sitta runt samma bord. Vi skulle inte ha valt det här arbetssättet men nu är det de förutsättningarna som gäller, sa Magdalena Andersson till DN tidigare i veckan.

De krav C ställer menar hon är väl kända, då partierna samarbetat i januariavtalet de senaste åren.

Samtidigt är C också oense med regeringspartiet Miljöpartiet i frågor som rör strandskydd och skogspolitik. Även det är en nöt som regeringen arbetar för att knäcka.

Afghanistan, corona och skjutningar

Men det är inte bara dessa frågor som hänger över Stefan Löfven. Andra brännande politiska utmaningar inför valet nästa år handlar om situationen i Afghanistan och en eventuell ny flyktingström till Europa, coronakrisen, skjutningar och otrygghet. Men också om att säkra Sverige mot klimatförstöringar och ökat extremväder. I Gävle drabbades man nyligen av stora översvämningar när det på bara ett dygn föll 162 millimeter regn, med följden att samhället påverkades kraftigt och många villaägare fick sina källare och tillhörigheter förstörda.

Mando Diao-Gustaf Norén kandiderar

När Stefan Löfven håller sitt sommartal gör han det inför en inbjuden publik, detta för att man ska kunna undvika trängsel och problem som strider mot coronarestriktionerna.

Gustaf Norén, musiker och före detta sångare i gruppen Mando Diao ställer upp för S i kyrkovalet i september. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Gustaf Norén, musiker och före detta sångare i gruppen Mando Diao ställer upp för S i kyrkovalet i september. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Under dagen kommer det också vara underhållning. För musiken står tidigare Mando Diao-sångaren Gustaf Norén, som ställer upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna i Borlänge.