Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

Sverige har problem – men de går att lösa. Det var det bärande temat genom statsminister Magdalena Anderssons tal i Almedalen. En väg dit ska gå genom ett stopp för vinstjakten i skolan.
– Nu får festen vara över, sa Andersson från scenen.

ANNONS
LocationVisby||

Sverige är ett bra land, ett vackert land, men har många problem att ta itu med. När Magdalena Andersson (S) talade på politikerveckan var det detta hon fokuserade på.

Liksom tidigare på dagen, då hon höll en presskonferens inför talet, ägnade hon mycket utrymme åt problem i den svenska skolan och det totalstopp för vinstuttag som Socialdemokraterna vill se. Magdalena Andersson menar att hon är stolt över det fina arbete som många inom skolan gör för svenska elever.

Men hon är mycket kritisk till att barnen och deras föräldrar har blivit kunder på en marknad. Det vill hennes parti nu stoppa genom att hindra aktiebolag som driver friskolor att göra stora vinster på skattebetalarnas bekostad.

ANNONS

Förutom ett totalt vinststopp för friskolor går S också till val på ett stopp för nya religiösa friskolor och ett nationellt skolval.

”Vi socialdemokrater är beredda att kämpa. För nu får festen vara över. Dina skattepengar ska gå till skolan – inte till bolagens vinster”

När Magdalena Andersson trummade in budskapet att det är dags att återta makten från riskkapitalisterna och sa att svenska folket ska styra över svensk välfärd. Dagens system har inte fört något gott med sig utan har bäddat för ökade skillnader mellan elever och utbredd segregation, sönderprivatisering och slöseri, enligt statsministern.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och GP:s valexpert, säger att Magdalena Anderssons tal var ”helt okej, systematiskt och med en tydlig linje”.

– Hon kanske har gjort det tidigare också, men här var det tydligt att hon försökte vrida de svenska värderingarna ur händerna på Sverigedemokraterna.

Han konstaterar att talet innehöll en lång lista med vad hon ser som svenska värderingar – att inte tränga sig i kön, att sköta sig och kopplade ihop det med sina tre teman integration välfärd och klimat.

– Mycket handlade om vad det är att vara svensk, hur S-versionen av det ser ut. Att vi måste värna landet och vad det är som är värt att försvara.

ANNONS

5700 personer.

Reportrarna Anette Holmqvist, Arne Larsson och fotografen Anders Ylander på plats i Almedalen.
Reportrarna Anette Holmqvist, Arne Larsson och fotografen Anders Ylander på plats i Almedalen. Bild: Anders Ylander
ANNONS