Statsministern om kritiken mot avtalet med Turkiet

Sverige har skrivit under ett avtal med Turkiet som bland annat rör utlämningar. Nu kommenterar statsminister Magdalena Andersson (S) innehållet – och kritiken som kommit efter att det offentliggjorts. På onsdagen har Miljöpartiet begärt att utrikesminister Ann Linde redogör för vad avtalet med Erdogan innebär.

ANNONS

Märta Stenevi gick ut med kravet via sitt Twitter-konto under onsdagsförmiddagen.

”MP begär att utrikesminister Ann Linde kommer till utrikesutskottet så snart som möjligt och redogör för vad avtalet med Turkiet och Erdogan innebär och vad S-regeringen gått med på. Mycket oroande förändringar kring bland annat vapenexport och utvisningar.”, skriver hon.

Under onsdagskvällen undertecknade Sverige och Turkiet ett avtal som gör att ett svenskt Nato-medlemskap kommer närmare. Vad som fick Turkiet att svänga, efter sitt tidigare hårda motstånd, var till en början oklart.

Sedan offentliggjordes innehållet i avtalet. Där framgår att Sverige bland annat kommit överens med Turkiet om att inte stödja de kurdiska organisationerna PYD och YPG samt att inte ha något embargo för vapenexport till landet. Sverige tecknar också ett utlämningsavtal med Turkiet.

ANNONS

Kakabaveh (-) har pratat om misstroende

Efter att avtalet presenterades har Amineh Kakabaveh (-) sagt att Sverige gett vika för en diktatur, och pratat om att rikta ett misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S). På onsdagsmorgonen kommenterar statsminister Magdalena Andersson (S) reaktionen.

– Över 80 procent av riksdagsledamöterna representerar partier som vill gå med i Nato. Det vore väldigt svårt att förklara för svenska folket varför man skulle rösta för ett misstroendevotum mot just den minister som var med och förhandlade så att vi kunde ta det här steget, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Tidigare avtal om fördjupat samarbete med PYD

Samtidigt tecknade Socialdemokraterna i fjol ett avtal med Amineh Kakabaveh om att bland annat fördjupa samarbetet med PYD.

– Vi lever alltid i enlighet med de överenskommelserna, men vi är också tydliga med att det är med en riksdagsledamot som det avtalet är gjort. Däremot finns skrivningar om de här organisationerna, men det handlar om Turkiets inre säkerhet och att Sverige inte ska stödja på ett sådant sätt så att det ska hota den. Det gör vi inte i dag heller, säger Magdalena Andersson till SVT.

Hon säger vidare till Aftonbladet att eventuella utlämningar kommer att ske ”inom ramen för nationell och internationell lagstiftning”.

ANNONS

Avtalet med Turkiet menar statsministern egentligen består av tre delar.

– Dels är det sådant vi redan gör i Sverige sedan tidigare, sedan är det saker som följer av att vi kommer bli medlemmar i Nato och det tredje är en trilateral överenskommelse mellan Sverige, Finland och Turkiet om att samarbeta vad gäller terrorism och inte minst terrorlistade organisationen PKK, säger Andersson till SVT.

LÄS MER:Sverige har nått avtal med Turkiet

ANNONS