Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Statsministern: ”Inget nattklubbsfestande på nyår”

Jobba hemma, avboka idrottslägret och glöm nyårsdiskot. Den snabba och ökande smittspridningen av omikronvarianten gör att regeringen nu återinför en rad skarpa restriktioner – redan före jul.
Och framöver kan det bli krav på negativt PCR-test för inresande till Sverige.

Den nya virusvarianten omikron oroar regeringen. På grund av detta förvarnade Magdalena Andersson så sent som på måndagen om att svenskarna måste vara förberedda på nya restriktioner.

Nu, bara ett dygn senare, kallade regeringen till en presskonferens vid 14-tiden på tisdagseftermiddagen.

Totalt handlar det om nio nya restriktioner som införs den 23 och 24 december.

Liksom tidigare är en av de främsta åtgärderna för att minska smittspridningen och kontakterna mellan människor att alla som kan nu åter uppmanas att arbeta hemma. Detta för att minska spridningen på arbetsplatser och samtidigt minska trängseln i kollektivtrafiken.

Vi måste återigen göra en kraftansträngning tillsammans

Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder med att konstatera att vi befinner oss i ett bekymmersamt läge inför julhelgerna.

– Spridningen av den nya omikronvarianten är oroande, säger hon.

– Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar. Vi måste anpassa oss efter den nya verklighet som råder. Vi måste återigen göra en kraftansträngning tillsammans, säger hon.

Efter att ha gått igenom tidigare införda restriktioner, bland annat covidpasset, börjar statsministern förklara vilka ytterligare restriktioner som man nu vill införa.

Från och med 23 december ska detta gälla.

– Arbete i hemmet för alla som har möjlighet. Förbered er för att jobba hemifrån under en period, säger Magdalena Andersson.

– På krogar och restauranger införs ett krav på sittande servering med en meters avstånd. Det innebär att det inte blir något festande på nyårsafton och på hemvändarkvällarna, säger statsministern.

För allmänna sammankomster med mellan 20 och 500 gäster inomhus blir det nu krav på sittande publik. Arrangören får utöver detta avgöra om det ska råda krav på vaccinpass eller en meters avstånd mellan alla sällskap, som får vara max åtta personer.

För privata tillställningar gäller framöver att de får vara som mest 50 personer. Så den som planerat en större samling uppmanas avboka eller dra ned på gästlistan.

Men också resor med bussar och tåg påverkas då platsbokning kommer att krävas och på handelsplatser och mässor införs trängselregler, vilket innebär att varje besökare ska ha minst tio kvadratmeter att tillgå.

– Mellandagsrean ska inte bidra till ökad smittspridning, säger Andersson.

Självklart kommer det, om detta blir verklighet, finnas lösningar för dem som arbetspendlar

Regeringen har också fått en hemställan om att införa krav på negativt PCR-test för inresande i Sverige. Detta gäller utländska medborgare.

– Det här kommer att hanteras skyndsamt av regeringen. Och självklart kommer det, om detta blir verklighet, finnas lösningar för dem som arbetspendlar, säger Magdalena Andersson.

För evenemang med fler än 500 deltagare kommer det att krävas både vaccinationsbevis och en meters avstånd mellan sällskapen.

– Och för att det inte ska bli trängsel i butiker och köpcenter under mellandagsrea och tiden därefter, så gäller minst tio kvadratmeter per person på handelsplatser, mässor, museer och konsthallar, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Man sänker också gränsen för arrangemang inomhus, där det inte krävs särskilda smittskyddsåtgärder, från 100 till 20 deltagare.

För arrangemang inomhus med 20 till 500 deltagare måste all publik vara sittande.

Det är då upp till arrangören att välja om man vill använda sig av vaccinationsbevis, alternativt ett krav på en meters avstånd mellan sällskapen. Ett sällskap får max bestå av åtta personer.

Dessa nya restriktioner införs den 23 december.

Vår förhoppning är att den här toppen kommer att gå över fort

Finansminister Mikael Damberg (S) meddelar nu att regeringen kommer skjuta till pengar i stöd till branscher som drabbas av restriktionerna.

– 120 miljoner kronor extra till kulturområdet och 80 miljoner kronor till idrotten för att minska de negativa ekonomiska följdverkningarna, säger han.

Regeringen aktiverar även det ordinarie omställningsstödet och omsättningsstödet för januari månad. Samma regler gäller som för december månad.

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, säger att en topp i smittspridningen beräknas inträffa i mitten av januari.

– Vår förhoppning är att den här toppen kommer att gå över fort, säger hon.

Under pressträffen är den nya varianten omikron ett återkommande ämne. Angående dess spridning säger Karin Tegmark Wisell följande:

– I förra veckan hade vi ungefär fem procent smittspridning i ett stort antal regioner. Vissa regioner hade en högre nivå, andra hade en lägre. Vissa regioner har inte ett enda fall. Sen ser vi precis som i vår omvärld att den siffran fördubblar sig på bara några dagar i vissa regioner.

– Vi förväntar oss att det tyvärr går snabbt uppåt, också i Sverige, fortsätter hon.