Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist besöker amfibieregementet på Berga utanför Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist besöker amfibieregementet på Berga utanför Stockholm.

Statsministern fick ratta trasig stridsbåt

Stridsbåten var trasig och fick bytas, men det hindrade inte statsminister Stefan Löfven att sträcka ut över fjärden i 30 knop. Han och försvarsminister Peter Hultqvist har besökt Berga inför jätteförsvarsövningen Aurora.

ANNONS
|

Aningen pinsamt kanske – att en av båtens jetstrålar lade av med statsministern ombord. Något som snabbt förklarades med att många av båtarna legat på land och att det inte är ovanligt med begynnande fel på grejerna då. Men efter ett rådigt ingripande plockades en fungerande båt snabbt fram.

Incidenten är dessutom symbolisk. Försvarets nedskärningar och gammal materiel har nu vänts till det stora tillskottet som politikerna brett över riksdagen bäddat för och som övningen Aurora ska demonstrera.

Inte aggressivt

- Den här övningen, Aurora, som vi nu genomför är en säkerhetspolitisk signal som är väldigt väsentlig, den handlar om Sveriges försvarsförmåga. Det här är ingen övning som kan sättas in i sammanhanget att den driver rustningsspiraler eller är aggressivt riktad mot någon. Det här handlar om försvar av svensk suveränitet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

ANNONS

Aurora är den största svenska militärövningen på 23 år, i samarbete med flera Natoländer, i tider av säkerhetspolitiskt känsligt läge – något som har kritiserats från vissa håll.

- Det finns inget aggressivt i detta, utan det här är en försvarsövning av Sverige. Och vi har vår fulla rätt och suveränitet att genomföra den här typen av övningar utan att någon överhuvudtaget ska kunna ha synpunkter på detta, säger Hultqvist.

Skönt det är över

Besöket på Berga, sydöst om Stockholm, görs dagen efter att Hultqvist har klarat sig ur knipan om en misstroendeförklaring.

- Naturligtvis är det skönt att det här verkar vara över. Sedan kommer också en KU-granskning enligt det ordinarie system vi har, men jag jobbar vidare så länge jag har statsministerns förtroende.

Och att statsministern och försvarsministern visade upp sig tillsammans var kanske ingen tillfällighet, även om Stefan Löfven sade att det var planerat sedan en tid tillbaka.

ANNONS
TT
Fakta: Aurora 2017

Antal deltagande: cirka 19500

Därav som övar: cirka 17800

Dessa utgörs av: cirka 12600 soldater

Cirka 6700 ur hemvärnet

Övningsledning: cirka 1600

Därutöver:

Civila myndigheter: cirka 150 (exempelvis MSB, Socialstyrelsen, Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Säpo)

Internationella aktörer cirka 2000 (från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland)

Källa: Försvarsmakten

ANNONS