Statsepidemiologen: Fler än vanligt kommer att missa julfirandet

Fler än vanligt lär missa julfirandet på grund av sjukdom. Den snabba ökningen av flera smittor fortsätter – och framför allt covid-19 får nu många att insjukna.
– Sannolikt kommer det att öka några veckor till innan det viker av nedåt, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Allt fler har den senaste tiden blivit sjuka, och i den vuxna befolkningen märks särskilt att spridningen av covid-19 fått ny fart. Ungefär var tredje person som testades förra veckan var smittad med coronaviruset.

– Vi har bara riktad provtagning så vi kan inte säga exakt hur hög smittspridning vi har i samhället. Men att det ökar i de grupper vi provtar speglar att vi har en stor smittspridning i samhället, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

Rekommendationer kring julen 2022

Samtidigt pågår också spridningen av såväl influensa som RS-virus och vinterkräksjuka. När julhelgen nu närmar sig konstaterar Sveriges statsepidemiolog att den kraftiga smittoökningen kommer få konsekvenser.

ANNONS

– Det kommer vara fler som är sjuka och till följd av det missar julfirandet. Så är det. Det kommer vara familjer där man blir sjuka och inte orkar vara med på samma sätt. Sedan är det säkert några som behöver tillbringa helgerna på sjukhus också, säger Anders Lindblom.

Man ska vara inställd på att fler än vanligt kommer ha anledning att hålla sig borta?

– Precis. Är man sjuk bör man stanna hemma. Det är vår rekommendation och då blir det några som tyvärr inte kan fira jul till följd av att man är sjuk.

Hur länge borde man hålla sig isolerad efter de första symptomen?

– Vi har inga sådana rekommendationer nu utan man ska hålla sig hemma tills man är frisk och känner att man orkar. Givetvis ska man vara feberfri.

Skillnader mot förra julen

Utöver att stanna hemma vid symptom som kan vara covid-19 uppmanar Folkhälsomyndigheten också alla att vaccinera sig mot såväl covid-19 som influensa enligt de rekommendationer som finns.

– I övrigt har vi inga rekommendationer, utan då kan man resa och hälsa på sina släktingar.

Smittoläget inför den här julen skiljer sig mot förra året. Då kom den kraftiga covid-19-ökningen nämligen inte förrän efter årsskiftet.

ANNONS

Förra veckan ökade antalet bekräftade fall med 45 procent jämfört med veckan innan, och den kraftiga ökningen avspeglas också i ett ökat tryck på sjukvården.

– Det som gör att vi är i en bättre situation än tidigare år är dels att vi har vaccin nu, dels att omikronvarianten ger lindrigare symptom än tidigare varianter.

Mest influensa och minst corona i norr

Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet covid-19-patienter har ökat i samtliga regioner utom fem den senaste veckan. Västra Götaland har en av de tydligaste ökningarna, då det var 40 procent fler covid-19-patienter på sjukhusen den här onsdagen jämfört med förra.

Statsepidemiologens bild av hur själva smittspridningen ser ut är likartad.

– Just nu ökar det i nästan alla regioner, förutom kanske i de nordligaste länen. Däremot är det i de norra delarna som vi har mest spridning av influensa nu.

Han säger att det är sannolikt att covid-19 kommer fortsätta öka några veckor till. Däremot menar han att läget är mer svåranalyserat än tidigare år, bland annat då sommarens relativt höga smittspridning gör det svårare att bedöma hur hög immuniteten i befolkningen är just nu.

Kan smittan peaka vid jul och nyår?

– Svårt att säga exakt när peaken kommer att ske. Men att det kommer att öka några veckor till är troligt.

ANNONS

LÄS MER:Kraftig coronaökning – då kan det bli aktuellt med nya restriktioner i Sverige

LÄS MER:RS-viruset rusar i regionen – nya råd från Smittskydd

LÄS MER:FHM:s varning inför julen – ser ökad smittspridning

ANNONS