Coronaviruset har fått många att överge tåg och buss som transportmedel. (Arkivfoto)
Coronaviruset har fått många att överge tåg och buss som transportmedel. (Arkivfoto) Bild: Maria Lundberg

Stabsläge efter stort tapp av passagerare

Bussar och tåg inom Västtrafik fortsätter att gå opåverkade av coronaviruset. Dock har Västtrafik gått in i stabsläge, något som P4 Väst var först med att berätta.

ANNONS
|

Händelseutvecklingen inom kollektivtrafiken sker snabbt i coronavirusets framfart.

– Om jag fått frågan i måndags hade jag inte sett något eller att våra partner noterat någon påverkan. Men efter onsdagen har resandet gått rejält ner. Vi har inga exakta siffror, de får vi först efter månadens slut, kommenterar Västtrafiks affärsenhetschef Jarl Samuelsson situationen.

Någon smitta bland Västtrafiks underleverantörer eller inom trafikledningen känner inte affärsenhetschefen till. Trafiken går därför som han säger helt ograverad hittills utan inskränkningar. Dock förbereder man sig på Västtrafik på alla eventualiteter genom att samla en stab.

– Det händer mycket nu. Viktigt fokusera på att vi ska lösa detta, att vi ska kunna köra trafiken som vi har. Då lägger vi alla resurser på detta, säger Jarl Samuelsson.

ANNONS

I Västtrafiks stab ingår inte bara den egna affärsledningen utan även affärsledningarna för de trafikföretag som har avtal med Västtrafik.

– Vi har en grupp som följer trafiken dagligen. De kan hantera olika frågor och kan vara beredda vid snabba situationer.

Om det blir brist på chaufförer löser staben frågan?

– Om läget förvärras är vi organiserade så att vi kan hitta de bästa lösningarna.

Vilken trafik eller linjer prioriteras?

– Vi är inte i det läget. Vi tittar igenom situationen för varje bolag än så länge. Det beror också på hur stort det blir, säger Jarl Samuelsson.

ANNONS