Stabil siffra inom NU-sjukvården: "Man ska komma ihåg att det inte är samma patienter"

Under söndagen fanns det totalt 48 personer med covid-19, varav sju patienter som vårdas på IVA inom NU-sjukvården. Under gårdagen var det sex patienter som behandlades på IVA.
– De senaste veckorna har läget varit stabilt, men man ska komma ihåg att antalet oftast inte är samma patienter, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under söndagen fanns det totalt 304 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 69 på intensivvårdsavdelning på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Inom NU-sjukvården ser sifferantalet stabilt ut.

– Det man ska komma ihåg är att det inte är samma patienter, för vi skriver ju hem många, samtidigt som det kommer in nya, säger Niklas Claesson.

Hur länge generellt behöver man vårdas för covid-19?

– Det är svårt att säga, men av de som är mest kritiskt sjuka som också behövt IVA vård så rör det sig om åtskilliga veckor. Medeltiden är ungefär 12 dagar i intensivvård, men de patienterna har oftast vårdats innan och behöver eftervård, säger han.

ANNONS

Eftervård innebär att man måste bygga upp kroppen igen, efter att ha vårdats i respirator – maskinen för konstgjord andning som är väldigt krävande vård.

Antal patienter med coronaviruset inom Västra Götalandsregionen:

NU-sjukvården:

48 personer varav 7 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

148 personer varav 41 på IVA

Sjukhusen i Väster:

25 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

33 personer varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

50 personer varav 8 på IVA

Källa: VGR Data och analys

ANNONS