Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britta Lejon, förbundsordförande för fackföreningen ST, vill se en översyn om fler myndigheter har överlåtit driften av viktiga eller känsliga system till privata aktörer. Arkivbild.

ST: Staten kan inte agera som privat företag

Först och främst måste regeringen åtgärda den akuta krisen med outsourcingen av Transportstyrelsens IT-drift. Men sedan krävs en översyn om fler myndigheter har överlåtit driften av viktiga eller känsliga system till privata aktörer – och hur staten kan återta den driften. Det skriver Britta Lejon, förbundsordförande för fackföreningen ST och tidigare demokrati- och förvaltningsminister (S), på Svenska Dagbladets debattsida.

Men om staten ska ta ett större ansvar för viktiga IT-system måste dagens system med pris- och löneomsättning reformeras, anser hon. Systemet måste ta hänsyn till att staten inte kan bete sig som ett privat företag, exempelvis när det kommer till att effektivisera verksamheten. Staten kan inte utnyttja de besparingar som det innebär att flytta verksamheter utomlands till förmån för lägre lönekostnader och sämre socialt skyddsnät.