Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Finansminister Magdalena Andersson (S) (arkivbild). Bild: Olof Ohlsson
Finansminister Magdalena Andersson (S) (arkivbild). Bild: Olof Ohlsson

Stödåtgärder för att rädda jobben

– Det finns en mycket hög risk för en tredje våg samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I dag tisdag höll finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) en digital pressträff om förstärkta och förlängda stödåtgärder för att rädda jobb och företag.

Magdalena Andersson menar att det finns en stor risk för en tredje coronavåg samtidigt som läget är allvarligt på arbetsmarknaden.

– Vi kommer att öka takten för att rädda svenska jobb under den här krisen, säger Magdalena Andersson vid pressträffen.

Finansministern meddelar att flera stöd förlängs under april ut. Nedstängningsstödet kommer kompletteras med ersättning för lönekostnader. Detta för att undvika uppsägningar vid eventuell nedstängning. De tar både fasta kostnader och lönekostnader.

Samtidigt ser vi ljuset i tunneln i form av vaccin

Pengarna kommer gå att söka från torsdag och retroaktiva ansökningar har beviljats redan nu. Upp till 4,5 miljarder har betalats ut under de senaste veckorna.

– Samtidigt ser vi ljuset i tunneln i form av vaccin, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson visar siffror på hur stor andel av befolkningen som vaccinerats fram tills nu med minst en dos vaccin. Upp till 4,4 procent av befolkningen över 18 år i Sverige har vaccinerats, vilket hon menar är i linje med övriga länder i EU.

Enligt näringsminister Ibrahim Baylan har tillverkningsindustrin börjat hitta tillbaka till stabila nivåer men tjänstesektorn som hotell och restaurang har det fortsatt tungt.

Ibrahim Baylan (S) säger att regeringen fått kritik för att det tagit lång tid för företag att få ut stöd. Nu lovar han att Skatteverket ska betala ut omställningsstöd snabbare.

– Ambitionen från Skatteverket är att betala ut stödet inom en vecka, naturligtvis under förutsättning att ansökan är korrekt.

Hotell och restaurangbranschen har en liknande situation som under våren 2020. När det gäller företagstjänster har det skett en viss återhämtning men det krävs mer för full återgång till det normala innan pandemin, enligt Ibrahim Baylan.

Omställningsstöd för hösten och vintern blir sökbart senare i veckan. Baylan förstår att situationen är frustrerande för många företag. För att skynda på handläggningen ytterligare har Tillväxtverket anställt 450 personer och väntas anställa ytterligare 100.

Regeringen genomför också förändringar och gör det möjligt att söka stöd när man erhåller arbetslöshetsersättning. A-kassan kommer att räknas av från omsättningsstödet innan det betalas ut. Även de som har varit föräldralediga ska kunna söka stöd och använda 2018 års uppgifter.