Sommarens tågbiljetter hotade

Knappt en månad innan påsk släppte SJ de första tågbiljetterna inför påskveckan. Nu kan även sommarens tågbiljetter bli försenade. Anledningen: Trafikverket ligger efter i sin planering.
– Det kommer säkert finnas sträckor som inte är riktigt färdiga till hundra procent innan juni, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

ANNONS

Det har rapporterats mycket om de försenade tågbiljetterna inför påskveckan. Den 17 mars släppte SJ de första biljetterna för påsken och i slutet av förra veckan släpptes de sista.

Nu riskerar även sommarens biljetter att bli försenade. I nuläget kan resenärer bara boka biljetter fram till den 28 maj hos SJ. Avgångar efter det anges som ”ej valbara”.

Förseningarna beror på att Trafikverket inte lämnat information om banarbeten och hur de påverkar vilka tåg som kan köras. Informationen ska egentligen lämnas 18 veckor i förväg.

– Det blir en tuff sits för oss som tågoperatör att leverera biljetter till alla människor som vill resa om inte vi får underlaget som vi behöver, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

ANNONS

Boven: Nytt system och tidigare spårproblem

Enligt Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, ligger myndigheten efter i sin planering på grund av att man infört ett nytt digitalt planeringssystem för tågen. Men också på grund av tidigare problem med spåren under första halvåret av 2022. Personal som egentligen skulle arbeta med den mer långsiktiga planeringen fick istället jobba med att lösa de mer akuta problemen.

– Vi hade ett antal spårsträckor som i stort sett slog sönder järnvägstrafiken mellan Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg. Vi var tvungna att ta dem som skulle jobba fram den här framförhållningen till att lösa ”här och nu uppdraget” för järnvägsbolagen så att de kunde köra på något sätt. Det gjorde att vi låg efter redan då. Förhoppningen är att vi ska få till det bättre och bättre allt eftersom.

Till följd av den senaste tidens förseningar har Trafikverket utlyst en så kallad ”särskild händelse”. Syftet är att kraftsamla arbetet med det nya planeringsverktyget och ge tågbolagen bättre information kring kommande banarbeten och behoven att ställa in eller leda om tåg.

Bengt Olsson
Bengt Olsson Bild: Johanna Vikar

Vissa tågbolag har släppt biljetter

Andra tågbolag, till exempel MTRX, har börjat släppa biljetter för sommaren. Resenärer kan boka tåg fram till den 18 juni. I slutet av veckan kommer MTRX att släppa biljetter fram till den 20 augusti. Enligt tågbolagets vd Filip Thunell finns det inga indikationer på att bolaget i efterhand skulle behöva flytta på några tågavgångar.

ANNONS

– Vi vet att det inte finns några banarbeten på de avgångar som vi släpper eller så är just de delarna klara, säger Filip Thunell.

Enligt Jonas Olsson väljer SJ att invänta besked från Trafikverket för att inte behöva boka om resenärer.

– Vi har fler avgångar än någon annan tågoperatör i Sverige. För oss är det så otroligt mycket större volymer som gör att vi vill vänta in beskeden, säger Jonas Olsson.

När SJ har fått informationen från Trafikverket behöver bolaget ett par dagar, upp till en vecka, för att göra en stabil plan.

– När vi får så här sena besked från Trafikverket blir det en oerhörd press i den egna organisationen med att planera personal och få fram tågen. Det skapar jätteutmaningar för vår personal, säger Jonas Olsson.

Oklart med besked om sommaren

Enligt Bengt Olsson kommer besked om sommaren att lämnas till tågbolagen allt eftersom myndigheten blir klar med sin planering. Något exakt datum för när det kan ske finns dock inte.

– Sedan någon vecka tillbaka har vi löst påsken, nu ska vi se till att så fort som möjligt lösa Kristi Himmelsfärd som är omkring den 18–19 maj. Nästa steg är midsommarhelgen och så småningom också sommaren. Men vi är inte där än, säger Bengt Olsson.

ANNONS

Kommer det att vara klart innan juni börjar?

– Det handlar nog mer om vart man ska resa och var det kan tänkas vara mycket arbete någonstans. Det kommer finnas sträckor som absolut är klara före juni och det kommer säkert finnas sträckor som inte är riktigt färdiga till hundra procent än.

Vilka sträckor kan ta längre tid att planera?

– Där det kommer att vara mycket jobb. Det kommer att vara en hel del jobb i Värmland, runt Göteborg med omnejd, kring Helsingborg och omkring Storstockholm och Mälarbanan.

Bengt Olsson uppmanar den som vill boka en tågresa i sommar att gå in och läsa på respektive tågbolags hemsida för att se när biljetterna släpps.

ANNONS