Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Socialtjänsten anmäler sig själva efter dödsfallen i Gårdsten. Arkivbild

Socialtjänsten anmäler sig själv efter morden

Socialtjänsten i Angered har lex Sarah-anmält sig själv efter händelsen där en kvinna och hennes tre barn hittades döda i en lägenhet i området Gårdsten. Familjen skulle vräkas samma dag som tragedin inträffade.

- Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt. Det finns en lagstiftning som styr när det inträffar händelser av det här slaget. Om det rör sig om ett allvarligt missförhållande, eller finns risker för det, så ska vi granska vårt arbete, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och familjeomsorgen i Angered, till SVT Nyheter Väst.

Familjen hade enligt SVT skulder till bostadsbolaget och fick för ett halvår sedan veta att de skulle bli av med kontraktet på lägenheten. En anmälan gjordes också av bolaget men den drogs tillbaka sedan socialtjänsten trätt in för att försöka lösa den uppkomna situationen. Förra torsdagen, samma dag som branden i lägenheten bröt, ut skulle familjen vräkas.

"Bör granskas"

"Ett ärende rörande en familj med tre barn som varit aktuell inom socialtjänsten i stadsdelsnämnden Angered angående hyresskuld på försörjningsstödsenheten och tidigare utredning på enheten barn och unga, slutade i en tragisk händelse med dödlig utgång. Ärendehanteringen bör granskas i sin helhet för att belysa handläggning och underlag för fattade beslut”, står det i den anmälan som på torsdagen skickades in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Pappan släppt

Utredningen ska vara klar inom två månader.

Pappan i familjen anhölls initialt som misstänkt för mord eftersom alla fyra offren hade skador som inte var brandrelaterade. Mannen släpptes i onsdags och misstankarna har "minimerats", enligt kammaråklagare Helena Treiberg Claeson. Mycket tyder på att det istället handlar om ett så kallat utvidgat självmord.