Socialstyrelsen: Brittisk variant ger svårare sjukdom

Den brittiska varianten av covid-19, kallad alfa-mutationen, leder till allvarligare sjukdom och oftare till behov av sjukhusvård. Det meddelade Socialstyrelsen på torsdagens pressträff om läget i coronapandemin.

ANNONS
|

Nu är det klarlagt, intåget av den brittiska mutationen av sars-cov-2-viruset, numera benämnd som alfa-mutationen, bidrog till att den tredje vågen av pandemin blev så stor som den blev, samt att belastningen på vården blev så hög.

Det sa Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens. Socialstyrelsen har tillsammans med forskare gjort en analys av mutationens utbredning och effekt på vården som delvis bekräftar utländska studier.

– Analysen pekar på att den brittiska mutationen som blev dominerande under tredje vågen ger en mer allvarlig covid-19 jämfört med tidigare varianter, säger Thomas Lindén.

Det blir tydligt när man tittar på kurvorna över andelen bekräftade fall i åldrarna 20–69 år som skrivits in på sjukhus. Under andra vågen var väldigt få smittade av den brittiska varianten och då hamnade cirka två procent av dem med bekräftad covid på sjukhus. Under tredje vågen har den andelen gradvis ökat till tre procent, enligt studien.

ANNONS

De här siffrorna innehåller inte personer på särskilda boenden, hemtjänst eller med samsjuklighet.

– Den brittiska varianten kan förklara en del av den ökningen, även om det kan finnas en viss osäkerhet, men det vi med säkerhet kan säga är att den här sjukdomen även drabbar friska människor och att vi alla har nytta av att vaccinera oss, säger Thomas Lindén.

De övriga varianterna från Sydafrika, Brasilien och Indien (två varianter), benämnda beta, gamma, delta och kappa, finns för närvarande i alltför små mängder för att man ska kunna göra motsvarande studier i Sverige.

Ihållande trend med minskad smitta

Statsepidemiologen Anders Tegnell konstaterade under presskonferensen att trenden med den minskade smittspridningen blir tydligare från vecka till vecka. Även belastningen på vården minskar stadigt. Med det inte sagt att allt är frid och fröjd.

– Vi har fortfarande ett högt antal fall och alla våra rekommendationer gäller, det har inte ändrats, säger Anders Tegnell.

Så även om vissa lättnader genomförts sedan 1 juni i offentliga sammanhang innebär det inte några ändringar för exempelvis privata fester.

– De ska vara små, slår Anders Tegnell fast.

Vi är fortfarande på nivå tre i pandemin och han hoppades att vi senare i sommar kan komma upp till nivå två, något som skulle kunna öppna för fler lättnader.

ANNONS
ANNONS