Socialstyrelsen: Ökningstakten inom sjukvården är oroande

Under torsdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att antalet sjukhusinlagda ökar – och att den snabba takten oroar. Den lediga kapaciteten på iva är nu nere på 21 procent.
– Vi har tidigare satt en gräns vid 20 procent som är rimlig för att ha en bra beredskap. Vi ligger på den gränsen nu, och flera regioner har gått upp i stabsläge, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd.

ANNONS
|

På onsdagen infördes nya rekommendationer i Sverige, där Folkhälsomyndigheten uppmanade till att hålla avstånd, undvika trängsel och att bära munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte går att undvika.

Trots att Sverige ligger lägre med antalet smittade, i förhållande till många andra länder i Europa, oroas Socialstyrelsen bland annat av den snabba ökningstakten på antalet sjukhusinlagda.

16 fall av omikron-varianten

Det finns nu 16 fall av bekräftad smitta med den nya omikron-varianten i Sverige, där ett fall från Stockholm saknar känd resekoppling.

– Det finns sannolikt en resekoppling i botten, men det här är en indikation på att smittspridning av omikron även sker i Sverige, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

I nuläget finns inga data om exakt hur omikron sprider sig i samhället och hur infektionen ser ut.

– Det man sett hittills gör att man kan konstatera att den har ökad förmåga att sprida sig, säger Sara Byfors.

Globalt sett avstannar smittan något och antalet nya fall i Europa är ungefär samma som föregående vecka, eftersom antalet smittade gått upp och ner i olika länder. Exempelvis Österrike har tidigare haft en stor ökning, men där man nu ser en kraftig minskning. Sverige, Frankrike och Spanien ser en ökning från låga nivåer.

– Antalet fall av covid ökade och det indikerar att det kommer fortsätta att öka. Men det är fortsatt på relativt låga nivåer, jämför med andra länder i Europa, säger Sara Byfors.

Snabb ökning av inlagda

Under senaste veckan har det varit en ökning av antalet patienter som behövt sjukhusvård, bland annat genom nyinläggningar på intensivvårdsavdelningar (iva).

350 personer vårdas på olika sjukvårdsavdelningar för covid-19, vilket är en ökning med 64 personer, enligt Socialstyrelsen. 56 personer med covid-19 vårdas nu på landets intensivvårdsavdelningar, vilket är en ökning med 13 personer.

– Även om nivån är någorlunda, så är ökningstakten oroande. Därför är det viktigt med smittskyddsåtgärder för att få ner smittan och belastningen på vården, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

ANNONS

Skarpare ton mot ovaccinerade

Intensivvårdsavdelningarna i landet har nu en ledig kapacitet på 21 procent, något som oroar, enligt Iréne Nilsson Carlsson:

– Vi har tidigare satt en gräns vid 20 procent som är rimlig för att ha en bra beredskap. Vi ligger på den gränsen nu, och flera regioner har gått upp i stabsläge.

Totalt har fem regioner gått upp i stabsläge och ytterligare fyra har rapporterat en ”betydande påverkan på verksamheten”. På kort sikt bedömer 18 regioner att det kommer att bli en försämring, och på lång sikt är den siffran 19.

– Det är en negativ bild man har ute i regionerna, utifrån belastningen på vården, säger Nilsson Carlsson.

Till de ovaccinerade är tonen skarpare när det gäller smittskyddsåtgärder.

– Undvik nära kontakt med personer i riskgrupper och personer som är 70 år eller äldre. Håll avstånd i både offentlig och privat miljö. Vi har en lite hårdare reglering och rekommendation till ovaccinerade än vaccinerade. Som ovaccinerad ska man undvika miljöer där det finns risk för att inte kunna hålla avstånd, så indirekt bör de inte befinna sig i sådana miljöer, säger Sara Byfors.

ANNONS