Socialministern om covidbevisen: "Det har varit en snabb resa"

1 juli kommer de som har e-legitimation kunna ansöka om covidbevis för att kunna resa inom EU.
– Covidbevisen är ett verktyg för att möjliggöra ett enkelt och smidigt resande inom EU, sa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) under onsdagens pressträff då regeringen berättade om de planerade covidpassen som ska börja användas i sommar.

ANNONS
|

En EU-förordning som beslutades om i fredags var det sista som behövdes för att kunna lansera ett datum för när covidbevisen kan börja och sajten covidbevis.se kommer lanseras. Det är den 1 juli som gäller. Flera olika svenska myndigheter har varit inblandade i arbetet med att ta fram covidbevisen, som tidigare även kallats vaccinpass.

Så ordnar du ett vaccinintyg

1. När du har vaccinerat dig rapporteras det in till Nationella vaccinationsregistret. Det kan ta upp till sju dagar.

2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar 1 juli)

3. Hämta, skriv ut eller spara vaccinationsbeviset. Det kan också skickas till din digitala brevlåda.

4. Nu har du ditt intyg, men kom ihåg att undersöka exakt vilka regler som gäller i det land du ska resa till.

Källa: E-hälsomyndigheten

Olika länder i Europa och världen ställer just nu olika krav på resenärer och gör det komplicerat att resa. Förhoppningen är att covidbevisen, som visar om du har blivit vaccinerad, om du har haft covid-19 eller har ett negativt testsvar som är max 72 timmar gammalt, ska möjliggöra det fria resandet inom unionen igen.

ANNONS

– Den fria rörligheten är kärnan inom EU. Covidbevisen är till för mycket mera än semestra med, sade EU-minister Hans Dahlgren (S).

Han refererade till bland andra studenter, forskare och andra som reser i arbetet inom EU.

EU-minister Hans Dahlgren  har en förhoppning om att covidbevisen kommer kunna användas vid resa till andra länder utanför EU.
EU-minister Hans Dahlgren har en förhoppning om att covidbevisen kommer kunna användas vid resa till andra länder utanför EU. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Anders Ygeman fyllde på:

– Om man har ett giltigt covidbevis slipper man testning och sitta i karantän. Men det är bra att hålla sig väl informerad genom UD:s app resklar, uppmanade han.

Från och med den 1 juli är alla medlemsstater alltså ålagda att utfärda covidbevisen, men man har kommit olika långt i det arbetet. Sverige ligger i täten. Personer med e-legitimation, vilket nästan alla svenska medborgare mellan 15-79 år uppges ha, kan ansöka om och få ut ett digitalt covidbevis med en QR-kod som kan scannas vid resa till annat EU-land. Det är vaccinationsregistret som har uppgifterna. QR-koden har utarbetats med en gemensam standard inom EU, men sedan finns olika nationella system.

– Det är en gemensam växel som kan visa om QR-koden är äkta, sa Anders Ygeman.

Personer som saknar de tekniska förutsättningarna kan ändå ansöka om och få ut ett covidbevis på vanligt papper.

Kommer man kunna använda passen även för resor till andra stora reseländer utanför EU?

ANNONS

– Jag har stora förhoppningar om att också andra länder utanför EU kommer att använda sig av det här, sa Hans Dahlgren.

Negativa testresultat och tillfrisknandebevis senare i sommar

Vad gäller den andra delen i covidbevisen, det vill säga de negativa testresultaten, kommer det kunna påbörjas i mitten av juli. Då kommer de större testaktörerna kunna utföra digitala bevis. Arbetet med att förhandla fram stora aktörer som kan utföra säkra bevis pågår febrilt just nu runtom i regionerna. Den tredje delen, tillfrisknande-bevisen – som är giltiga i sex månader– ska vara möjliga att få ut kring den 11:e augusti.

– De ska vara enkla, säkra och internationellt gångbara, sa Hans Dahlgren.

En mängd myndigheter har varit inblandade i arbetet med hur man ska arbeta med covidpassen. Däribland E-Hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket och cirka 100 personer har arbetat fram lösningen som presenterades under presskonferensen.

– Det har varit en extremt kort tid att ta fram det här på, sa Magnus Snäll på Myndigheten för digital förvaltning.

För att sjösätta covidbevisen finns en infasningsperiod om sex veckor som många länder inom unionen kommer att behöva. Passen kommer inte kunna användas inom Sverige vid olika offentliga tillställningar, är beskedet just nu.

Socialminister Lena Hallengren (S) underströk att det är viktigt att ta båda sina vaccinsprutor innan man planerar att resa inom EU, allt för att skaffa sig ett säkert skydd. Även om en dos kan vara tillräcklig för att få ut ett covidbevis – men där gäller olika regler i olika länder.

ANNONS

– Med covidbeviset får vi ett verktyg att hantera coronapandemins konsekvenser. Det blir mycket mer komplicerat att resa om man saknar covidbevis, lade hon till.

Ministern: ”Vi är rädda för att det kommer bli en anstormning”

En oro som ministrarna lyfte inför starten den 1 juli var att många som kanske inte behöver det kommer att ansöka om bevisen när sajten öppnar om några veckor.

– Vi är rädda för att det kommer bli en anstormning av alla som har en möjlighet att ta ut ett covidbevis, oavsett om man reser eller ej, sa Lena Hallengren.

Covidpassen kommer vara giltiga under 90 dagar och det kostar inget att ansöka.

Covidbevisen är ett verktyg för att möjliggöra ett enkelt och smidigt resande inom EU, sa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Covidbevisen är ett verktyg för att möjliggöra ett enkelt och smidigt resande inom EU, sa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Bild: Edvin Bergström

EU:s medlemsländer har kommit överens om att ett vaccinpass, även kallat covidbevis, ska införas från och med 1 juli. Deadline för passen är i augusti, men energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har tidigare gått ut med målsättningen att lansera dem redan 1 juli.

– Det är vår absoluta målsättning och kanske till och med lite tidigare än så, sa han till Ekot den 21 maj.

LÄS MER:EU säger ja till vaccinpass för resor i Europa

ANNONS