Sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare för Socialdemokraterna har partiet ökat sitt väljarstöd.
Sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare för Socialdemokraterna har partiet ökat sitt väljarstöd. Bild: Christine Olsson/TT

Socialdemokraterna ökar i sista stora mätningen

Socialdemokraterna lyfter i den sista stora mätningen inför höstens val. Partiet landar på 33,3 procent, mot 29,1 i höstas.
– Det är klart att det blir en rejäl vitamininjektion för alla våra valarbetare, säger partisekreteraren Tobias Baudin (S). För MP och L ser läget sämre ut. Båda partierna är i dagsläget under riksdagsspärren.

ANNONS
|

Socialdemokraterna med stödpartier samlar 51,1 procent i mätningen. De partier som vill se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister landar på 46,9.

Men för båda grupperna finns en stor osäkerhet. Både Liberalerna och Miljöpartiet skulle hamna utanför riksdagen om det var val i dag.

Socialdemokraterna är det parti som ökat mest sedan mätningen i november. Partiet visar samma tendens om andra mätningar och landar på 33,3 procent.

– Det är klart att det blir en rejäl vitamininjektion för våra valarbetare som redan är ute och knackar dörr runtom i landet. Men det är också ett styrkebesked och ett bevis på att vi har en partiordförande och statsminister som inger förtroende hos väljarna, kommenterar partisekreteraren Tobias Baudin..

ANNONS

Ni har ökat med över fyra procentenheter sedan i november. Vad tror du är huvudanledningen?

– Det är en kombination av att vi har en stark ledare som visat att hon kan hantera tuffa kriser, men också pekat ut en riktning och tre områden där vi har stora samhällsproblem som vi måste lösa.

I veckan besökte partisekreterare Tobias Baudin (S) Göteborg. Han presenterade ett vallöfte med kommunalrådet Jonas Attenius (S).
I veckan besökte partisekreterare Tobias Baudin (S) Göteborg. Han presenterade ett vallöfte med kommunalrådet Jonas Attenius (S). Bild: Anders Ylander

Vänstern backar

För regeringens stödpartier ser det inte fullt lika ljust ut: Vänsterpartiet backar till 7,8 (från 9,2), Centerpartiet backar till 6,7 (från 8,4) och Miljöpartiet till 3,3 (från 3,9). I samtliga fall är nedgången statistiskt säkerställd.

Tobias Baudin tycker ändå att läget ser hoppfullt ut.

– Om det här skulle vara ett valresultat så skulle vi få majoritet i Sveriges riksdag tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet. Det är förstås också ett styrkebesked, men det är långt kvar till valet så mycket kan hända än.

För det andra regeringsalternativet är rörelserna något mindre. Moderaterna landar på 21,3 (mot 22,7 i november), KD landar på 5,2 (4,6), SD på 17,0 (18,6) och Liberalerna på 3,4 (2,5).

SCB:s undersökning är den största mätningen av väljaropinionen och därmed också den som partierna brukar fästa störst vikt vid.

ANNONS