Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven (S). Bild: Stefan Bennhage
Stefan Löfven (S). Bild: Stefan Bennhage

Socialdemokraterna ökar stort

Socialdemokraterna ökar med hela 2,2 procentenheter. Det visar SCB:s stora mätning som publicerades i dag. Samtidigt tappar L, KD och MP stöd.

Statistiska centralbyrån (SCB) gör partisympatiundersökningar ett par gånger per år. Undersökningarna brukar anses vara bland de mer pricksäkra undersökningarna.

Den försöker att uppskatta vad valresultatet hade varit om det varit val i dag.

Den nya mätningen visar att det är Socialdemokraterna som är den stora vinnaren sedan valnatten 9 september. Partiet ökar med hela 2,2 procentenheter jämfört med valresultatet för drygt tre månader sedan. Hade det varit val i dag hade partiet fått 30,5 av väljarstödet.

Även Sverigedemokraterna ökar något. Jämfört med valresultatet ökar partiet med 0,8 procentenheter.

Men för resterande partier ger den stora undersökningen något dystrare besked.

Allra värst är det för Liberalerna som tappar drygt 1,2 procentenheter gentemot valresultatet. Det innebär att partiet exempelvis vid ett extra val skulle ligga farligt nära fyra procent spärren.

Det samma gäller Miljöpartiet som landar på 4,4 procent i undersökningen. Även deras ställning kan komma att hotas om ett extra val blir utlyst.

Inte heller Kristdemokraterna har särskilt mycket att jubla över. Partiet har minskat med en procent sedan valet och i dag hade 6,3 procent av svenskarna röstat på partiet.

För Centerpartiet, Vänsterpartiet, och Moderaterna är stödet mer eller mindre oförändrat.