Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Näl kommer inom kort att återigen välkomna partnern till BB. Bild: Stefan Bennhage
Näl kommer inom kort att återigen välkomna partnern till BB. Bild: Stefan Bennhage

Snart får partnern följa med till BB igen

Snart kommer det vara möjligt för en partner eller annan anhörig att följa med till BB igen – förutsatt att personen i fråga är frisk.
– Det känns jättebra att kunna erbjuda det här igen, säger Graciela Carlson, verksamhetschef för kvinnovård inom NU-sjukvården.

Under pandemin har partnern varit tvungen att lämna Näl efter förlossningen, då mamman och det nyfödda barnet flyttats till BB. Men nu är det på väg att bli ändring på det.

På fredag kommer Näl återigen låta en partner eller en annan anhörig vara närvarande på BB – för första gången sedan mars förra året.

– Från och med fredag blir det möjligt för partnern att följa med till BB. Det har ju hela tiden varit möjligt för partnern att vara med vid förlossningen, men inte att följa med vidare till BB. På fredag blir det dock möjligt, och det känns jättebra att kunna erbjuda det igen, säger Graciela Carlson.

Snabbtestas först

Detta sker under förutsättning att den personen som ska följa med är frisk. Det kontrolleras genom ett snabbtest och så länge det testet är negativt för covid-19 så får den anhöriga följa med till BB efter födseln.

– Vi testar medföljande partner eller anhörig. Det måste dock vara samma person som var med vid förlossningen. Skulle testet vara positivt så är det tyvärr bara till att åka hem, säger Graciela Carlson.

Beslutet att stänga ute partners och andra anhöriga från BB har väckt starka reaktioner. Och det är något som Graciela Carlson har förståelse för.

– Det har varit många besvikna föräldrar som inte kunnat följa med till BB. Tittar man på de graviditetsenkäter vi skickat ut så är det just BB-vården man varit mest missnöjd med. Samtidigt har det varit nödvändigt för att hålla nere smittspridningen. Men nu har vi bättre möjligheter att göra covid-tester.

Ingen ändring vid ultraljud

När det kommer till ultraljuden så kommer dock de blivande mödrarna få genomföra besöken utan sin partner. Åtminstone ett tag till.

– Än så länge finns ingen möjlighet för partnern att följa med på ultraljuden. Det har vi helt enkelt inte kapacitet till just nu. Vi får fortsätta följa smittspridningen och i takt med att allt fler vaccineras så kommer säkert läget lättas. Men jag tror inte att det sker förrän tidigast i höst, säger Graciela Carlson.