Snabbtester i stor skala nytt vapen mot corona

Snabbtester, så kallade antigentester, kommer att börja användas i stor skala inom vård och äldreomsorg. Det meddelade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på torsdag eftermiddag.

ANNONS
|

Antigentester har sämre träffsäkerhet än de så kallade PCR-tester som har använts tidigare. Fördelen är att de kan ge resultat på 15 minuter.

Regeringen har kommit överens med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om att börja snabbtesta i stor omfattning. Staten står för notan. Överenskommelsen gäller från 1 januari.

Testerna ska användas dels för att spåra smitta, dels för så kallad screening – att testa en hel grupp, även personer som inte har symptom.

LÄS MER:Vaccinering mot corona i Sverige kan starta 27 december

– Innan ett arbetspass skulle man kunna testa personal i äldreomsorgen, sa socialminister Lena Hallengren vid presskonferensen.

– Snabbtester är ett viktigt komplement som kan användas i äldreomsorgen och vara ett viktigt verktyg på akutmottagningar, sa Marie Morell från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

ANNONS

”Äldreomsorgen var inte ordentligt rustad”

Stefan Löfven kommenterade också kritiken i coronakommissionens rapport som lades fram i veckan.

– Äldreomsorgen var inte ordentligt rustad för att klara krisen. Det är uppenbart att det finns saker som vi borde ha gjort annorlunda, sa han.

– Det är uppenbart att anställningsvillkoren i äldreomsorgen har inte varit tillräckligt bra.

Statsministern sa sig välkomna en debatt, men skulle ännu hellre se enighet om mer resurser.

– Vi måste höja kvaliteten i äldreomsorgen och därmed öka tryggheten för de äldre.

Frågor om nedstängning av samhället

Löfven fick frågan om den svenska coronastrategin har varit ett misslyckande.

– Det faktum att så många människor har avlidit är ett misslyckande. Vi kan inte se det på något annat sätt, blev svaret.

Har regeringen varit för snabb med att lasta över ansvaret på regionerna?

– Det formella juridiska ansvaret finns hos regionerna. Men det är klart att regeringen har ett ansvar för att det finns resurser och att det koordineras.

Tyska public service-bolaget ARD:s reporter undrade varför Sverige inte följer Danmarks och Tysklands exempel och stänger ner samhället.

– Alla länder fattar beslut utifrån sina förutsättningar. Vi har långt gående begränsningar i människors frihet. Vi diskuterar möjligheterna att gå vidare med ytterligare åtgärder, svarade Stefan Löfven.

ANNONS