Smittspridningen ökar – men dödstalen i Sverige nu låga

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige, främst bland unga. Efter det norska beskedet i dag, om vaccin till barn från 12 år, kommer Folkhälsomyndigheten ta en titt på grannlandets underlag.
– Än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera den här gruppen vaccination, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog.

ANNONS

De senaste veckorna har kurvan för antal fall av covid-19 stigit på global nivå. EU har dock nått en platå, men på ganska höga nivåer, enligt Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser under den senaste månaden att Sverige har haft en relativt låg nivå jämfört med flera andra länder i Europa, säger hon under den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen.

LÄS MER:Fullvaccinerade behöver ingen tredje vaccindos, uppger EMA

Men smittspridningen varierar mellan de europeiska länderna, en del ligger på höga nivåer och det måste man vara medveten om i fall man ska resa utanför Sveriges gränser, menar hon. De svenska siffrorna visar på en liten ökning vecka för vecka.

ANNONS

Tittar på frågan om barnvaccinationer

Den största smittspridningen sker just nu bland unga, både nationellt och regionalt, och på onsdagen sa smittskyddsläkaren i Västra Götalands län, Thomas Wahlberg, att han tror att smittan kommer att fortsätta öka.

LÄS MER:Ökad smitta i Strömstad - många unga testar sig

LÄS MER:Smittskyddsläkaren tror att coronafallen kommer fortsätta öka

Även Norge har sett en ökning av smittspridningen i och med skolstarten. Och under torsdagen gav statsminister Erna Solberg beskedet om att de kommer att börja vaccinera unga mellan 12 och 15 år med en dos vaccin. Efter det norska beslutet kommer Folkhälsomyndigheten att titta på vad grannlandet har för data som grund för åtgärden.

– Vi tittar intensivt på den här frågan och bereder den. Än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera den här gruppen vaccination, säger Karin Tegmark Wisell.

LÄS MER:12-åringar ska få en dos vaccin mot corona i Norge

Hon säger att det är bland ovaccinerade som ökningen kommer att synas och bland dem finns barnen. Men även lärarkåren är ett bekymmer i vissa åldersgrupper. Där visar Folkhälsomyndighetens statistik att de äldre lärarna har ett gott vaccinskydd, både i grundskolan och gymnasiet. Bland de yngsta lärarna mellan 23 och 34 år är dock endast 48 procent fullvaccinerade i grundskolan. Även på gymnasiet har de yngsta lärarna de lägsta vaccinationssiffrorna.

– Om alla runtomkring barnen är vaccinerade ska inte smittspridningen få en motor bland barn. Och vi har verktyg med testning och åtgärder att vidta i skolan, säger hon.

ANNONS

Karin Tegmark Wisell kunde också berätta att varianten my nu finns i Sverige.

– Vi har totalt 15 fall som vi känner till av den här varianten.

Fallen har upptäckts i olika delar av landet och har koppling till utrikesresor. Hon ser dock ingen anledning till oro över my-varianten i Sverige just nu och poängterade att vaccinet hjälper även mot my.

LÄS MER:Myvarianten av corona har upptäckts i Norge

Få dödsfall – inga tecken på ökning

Cirka 6,9 miljoner människor har vaccinerat sig i Sverige. Nu är det främst den andra dosen som ges till svenskar under 50 år. Karin Tegmark Wisell poängterar dock att det är viktigt med två doser.

Antalet avlidna i Sverige ligger fortsatt på en låg nivå och Folkhälsomyndigheten ser inga tecken på att den siffran är på väg att öka. Antalet personer som är i behov av sjukvård börjar dock stiga. 12 procent av patienterna på iva vårdas nu för covid-19.

– Så länge vi har en samhällsspridning innebär det en extra belastning på vården som inte kan fungera som vanligt, säger Taha Alexandersson, tillförordnad krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Uppmaningen från samtliga är att erbjuds du vaccin – ta det!

ANNONS