Det är fortfarande okänt exakt hur länge det nya coronaviruset överlever på döda ytor. Arkivbild.
Det är fortfarande okänt exakt hur länge det nya coronaviruset överlever på döda ytor. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Smittar coronaviruset från dörrhandtaget?

Coronaviruset smittar främst genom att droppar med viruset överförs mellan människor. Men den amerikanska smittskyddsmyndigheten misstänker att viruset även kan smitta via exempelvis ett dörrhandtag. Nu undersöker forskare hur länge viruset överlever på olika ytor.

ANNONS

Utifrån den samlade kunskapen om liknande coronavirus bedöms det nya viruset smitta när droppar som innehåller smittan överförs mellan människor genom hosta och nysningar. Även vid kontakt med avföring kan viruset spridas.

Men överlever viruset på en död yta, till exempel ett dörrhandtag, och kan det på så sätt smitta?

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ser en risk att smittas genom att röra vid en yta eller ett objekt där viruset finns, om man sedan gnuggar sig i ögat eller rör vid munnen. Hur länge viruset överlever utanför en levande kropp och hur smittsamt det är när det hamnar på vanliga vardagliga ytor är däremot oklart och något myndigheten försöker ta reda på.

ANNONS

Två timmar på stål

En genomgång av 22 studier som har undersökt liknande coronavirus, till exempel Sars och Mers, publicerades nyligen av Journal of Hospital Infection. Rapporten slog fast att virusen kunde överleva på ickelevande ytor så länge som nio dagar i rumstemperatur. Men de oskadliggjordes snabbt om ytan torkades av med vanligt desinfektionsmedel. Virusen kan också skingras om det är tillräckligt varmt, enligt rapportförfattarna.

Frågan är om det nya coronaviruset beter sig på samma sätt?

– Koppar och stål är ganska typiskt, där handlar det om runt två timmar, berättade CDC:s chefläkare Robert Redfield för amerikanska parlamentsledamöter i torsdags beträffande hur länge det nya coronaviruset sannolikt förblir aktivt.

På andra material, som kartong och plast, rör det sig antagligen om längre tid, enligt Redfield. Trots det är risken väldigt låg för att smittan ska spridas med till exempel förpackningar som skeppas över världen, tack vare de omgivande temperaturerna.

Lägre temperaturer

Den här typen av luftvägsvirus överlever längst i lägre temperaturer när luftfuktigheten är låg och det är därför de sprids framför allt under vintern.

– Det viktigaste budskapet att ta med sig är att det här antagligen är en liten andel av smittspridningen av luftvägsvirus. Ute i samhället överlever sannolikt inte de här virusen särskilt länge på ytor, säger Timothy Brewer, professor i epidemiologi och medicin vid University of California i Los Angeles.

ANNONS
ANNONS