Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet covidpatienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka inom NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage
Antalet covidpatienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka inom NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Smittan fortsätter öka – över 50 inlagda

Antalet patienter som har covid-19 inom NU-sjukvården fortsätter att öka. Under måndagen vårdades 56 personer som är smittade av viruset. Fyra av dessa vårdas på intensivvårdsavdelningen, Iva.

Smittspridningen fortsätter att öka. På måndagseftermiddagen vårdades totalt 391 patienter med covid-19 i Västra Götalandsregionen.

Inom NU-sjukvården är den siffra uppe på 56 personer. Det är en ökning med sju patienter sedan i fredags, enligt de senaste uppgifterna från Västra Götalandsregionens hemsida.

Så hög har siffran inte varit sedan i början av mars förra året. Av dessa ligger fyra personer på intensivvårdsavdelningen.

Enligt Björn Järbur, sjukhusdirektör inom NU-sjukvården, är ökningen av inlagda patienter väntat.

– Det stämmer, vi räknade med att smittan skulle fortsätta öka den här veckan. Det var väntat, men tittar man på de senaste prognoserna från Folkhälsomyndigheten så borde smittan minska från och med 30 januari och kanske ännu tidigare, säger Järbur.

Han vill samtidigt poängtera att hälften av de 56 personer som är inlagda inom NU-sjukvården har en annan huvuddiagnos.

– Hälften av dem vårdas egentligen för något annat. De kanske ska föda barn, har brutit benet eller har en psykiatrisk sjukvård, berättar Björn Järbur.

När gäller antal inlagda iva-patienter, säger han:

– Tittar man på de två senaste månaderna, så har vi haft mellan 8 och 20 inlagda patienter inom Västra Götalandsregionen, och det är en väldig låg nivå. När det var som värst hade vi 100 iva-patienter. Vi tror att det beror på två saker, dels är många vaccinerade och omikron är inte lika farligt som deltavarianten.

Han uppmanar därför allmänheten att vaccinera sig. Vaccinering är det som kan trycka ned den uppåtgående kurvan av covidrelaterade fall, understryker sjukhusdirektören.

– Risken att hamna på iva är tio gånger lägre om du är vaccinerad. Vi uppmanar därför alla att ta ansvar och vaccinera sig. Alla kan bidra och hjälpa till att bromsa in smittspridningen.

Hur oroande är smittspridningen?

– På något sätt har vi alla accepterat att vi kommer bli smittade. Men det här skulle också kunna vara början av slutet på pandemin. Även om det är kämpigt så kan vi nu se ljuset i tunneln. Däremot kommer vi få leva covid även i framtiden, men då kommer det att vara mer som ett vanligt virus och inte som det är i dag med begränsningar i vårt sätt att leva, säger Björn Järbur.