SMHI: Risk för snö och halka

Det väntas snöa i stora delar av Bohuslän under söndagskvällen och natten mot måndag. Det kan bli halt på vägarna och SMHI uppmanar de som ska ut och köra att vara uppmärksamma på väglaget.

ANNONS
|

Ett lågtryck är på väg in över landet söderifrån – med tillhörande nederbördsområde. Detta kommer in över Bohuslän under söndagseftermiddagen och det blir regn, som under kvällen spås gå över till snö.

– Det är med snö och även med blötare inslag som regn och blötsnö, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Temperaturen väntas ligga runt en plusgrad senare på söndagskvällen och gå ner mot nollan framåt natten. Det gäller både i Ljungskile, Uddevalla och Munkedal, medan det i både Lysekil, Sotenäs, Strömstad och Tanum väntas mestadels regn, eventuellt snöblandat regn.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall, med risk för halka på vägarna, i stora delar av södra och mellersta Sverige – däribland området kring Göta Älv där Lilla Edet ingår.

ANNONS

Ska vara uppmärksam på väglaget

I området runt Bohuslän finns ännu ingen varning utfärdad. Men det väntas snöa, upp till några centimeter.

– Här är det mer osäkerhet kring hur mycket snö som faller. Men även här ska man vara uppmärksam på väglaget när man är ute och kör, både i samband med snöhalka och det kan tillfälligt frysa på något. Det är ju runt nollan vi rör oss. Det kan ju vara många som hunnit byta till sommardäck och man ska vara beredd på att det kan bli besvärligt väglag, säger Linus Karlsson.

Hur vanligt är det med snö så sent som nästan i mitten av april?

– Vi får ju tidvis bakslag under våren, men det är kanske inte det vanligaste. Nu har det varit lite kyligare och något snöfall här och var, typiskt aprilväder, men det här är ett mer om fattande snöfallsområde och det är sent på säsongen.

Nederbörden avtar framåt morgonen. Därefter väntas moln, men uppehåll – innan det kan bli regn igen framåt kvällen.

ANNONS