Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det väntas komma mycket snö i Västerbottens län under natten. Arkivbild. Bild: Rolf Höjer / TT
Det väntas komma mycket snö i Västerbottens län under natten. Arkivbild. Bild: Rolf Höjer / TT

SMHI: Kan komma uppåt en meter snö i fjällen

Under natten drar ett kraftigt snöfall in över Västerbottens län. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för både länets inland och fjälltrakter.
– Fronten drar inte vidare, den kommer att ligga kvar här, säger meteorologen Max Lindberg Stoltz, vid SMHI.

Vintern må lysa med sin frånvaro i stora delar av landet. Men på vissa håll råder det ingen brist på snö. Nu varnar dessutom SMHI för mer snö i framför allt Västerbottens län.

Prognosen utlovar uppåt 30 centimeter snö i länets inland och uppåt 60 centimeter i fjällen. Lokalt kan det till och med komma upp emot en meter nysnö fram till söndag eftermiddag.

– Det pågår just nu intensivt och ymnigt snöfall och det kommer att fortsätta under söndagen. Det kan komma ganska stora mängder, säger Max Lindberg Stoltz, vid tvåtiden på natten mot söndag.

Mindre vid kusten

Snöfallet minskar något när det breder ut sig mot kusten, där väntas mellan 10 och 15 centimeter under natten och morgonen. Men fronten verkar ha parkerat sig över hela Västerbotten och fortsätter att bygga på snötäcket kommande dagar.

– Dock avtar det något i intensitet. Men det kommer att fortsätta snöa under stora delar av söndagen och under inledningen av nästa vecka.

Även för Jämtlands län har SMHI utfärdat klass 1-varningar, men då i form av plötslig ishalka. Men även här väntas en del snö.

– Det kommer att komma ganska mycket snö, speciellt i norra Jämtlandsfjällen, säger Max Lindberg Stoltz.

Milt i söder

I södra Sverige fortsätter dock det milda vädret även om vi kan vänta oss något lägre temperaturer i mitten av nästa vecka.

– Det är främst över sydsvenska höglandet vi kan få snöinslag. Det kommer att ligga omkring noll grader och kanske någon enstaka minusgrad nattetid. Det är inget vinterväder som väntar oss, säger han.

Enligt SMHI har vintern varit mycket mild i Götaland, Svealand och södra Norrland. Just nu visar myndighetens snödjupskarta att snögränsen i landet går i mitten av Dalarna i väster och i norra Hälsingland i öst. De senaste tre åren har snögränsen gått i mitten av Värmlands- och Upplandstrakterna vid samma tidpunkt, enligt statistik från SMHI.

Johanna Engman/TT