Försäkringskassan tar tillfälligtvis bort kravet på sjukintyg. Arkivbild.
Försäkringskassan tar tillfälligtvis bort kravet på sjukintyg. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Slopar kravet på läkarintyg

Försäkringskassan slopar kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning efter dag 14. Och snart väntar ännu större regelförändringar i coronans spår.

ANNONS

Regeringen har slopat arbetsgivarnas ansvar för sjuklöneperioden som normalt gäller de första 14 dagarna när en anställd är sjuk och frånvarande från jobbet. Även karensdagen är tillfälligt borttagen, har regeringen bestämt i de många krispaket som lagts fram.

Men besluten är inte formellt spikade varför Försäkringskassan inte med någon bestämdhet kan säga exakt hur de nya villkoren är tänkt att gälla. Myndigheten har fått mängder av ansökningar om slopad karens, men de ligger vilande tills vidare, enligt Ulrika Havossar, försäkringsdirektör på avdelningen för sjukförsäkringen.

Tanken sen, när besluten klubbats, innan dess kan inte myndigheten göra något, är att den sjukskrivne får ansöka om ersättning för karensavdrag hos Försäkringskassan och att arbetsgivare ska ersättas för kostnader för sjuklön.

ANNONS

Det myndigheten nu har beslutat gäller att läkarintyg inte behövs för att få sjukpenning enligt de gamla reglerna, det vill säga från dag 14.

Orsaken är att lätta på trycket från vården som därmed ska slippa skriva ut sjukintyg.

Olle Lindström/TT

ANNONS