Skottskadade i upploppen i Norrköping och Linköping

Efter fler annonserade koranbränningar från högerextreme Rasmus Paludan blev det nya våldsamma upplopp i Norrköping och Linköping. Paludan själv dök dock inte upp och hade inte heller fått tillstånd för någon sammankomst. Totalt har 26 personer anhållits i de båda städerna under helgen, meddelade polisen på måndagsmorgonen. En av de anhållna är en 15-åring som varit inblandad i upploppen i Norrköping, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
LocationLinköping|
|

Flera dagar i rad har det varit våldsamma upplopp i svenska städer, bland annat i Norrköping och Linköping. Under måndagsmorgonen meddelade polisen att totalt 26 personer har anhållits, varav 18 i Linköping och 8 i Norrköping. De är anhållna misstänkta för våldsamt upplopp.

Av de åtta anhållna i Norrköping är fyra under 18 år, varav en så ung som 15 år, rapporterar Sveriges Radio.

Bakgrunden till oroligheterna är att partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram kurs, Rasmus Paludan, planerat manifestationer där han skulle bränna koraner.

Det rörde sig om allmänna sammankomster som polisen gett tillstånd till.

– Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker, uttryckte Rikspolischef Anders Thornberg i fredags.

ANNONS

Nya oroligheter

Polisen kallade senare in nationell förstärkning från andra håll i landet när Rasmus Paludan meddelade att nya ”valmöten” skulle hållas under söndagen. Här hade polisen dock inte gett tillstånd.

Paludan dök aldrig upp på någon av platserna. I en video som lades ut på Facebook på söndagskvällen sa han att han valde att inte åka av säkerhetsskäl.

Trots att partiledaren själv inte syntes till blev det våldsamt i utkanterna av både Linköping och Norrköping.

– I Skäggetorp är det ett våldsamt upplopp. Det har förekommit stenkastning och man har också kastat någon form av brandbomber mot vår personal, sa polisens presstalesperson Johnny Gustavsson i samband med händelsen.

Enligt polisen i region öst hade också ett våldsamt upplopp med cirka 150 personer startat i stadsdelen Navestad i Norrköping. Polisen övervakade även denna stadsdel med drönare och grep flera personer för ordningsstörning.

– Den initiala situationen var att grupperingar hade brutit loss stenar för att kasta dem, samt att man bränt däck, sa Johnny Gustavsson då.

Flera gripna för våldsamt upplopp

Tre personer skottskadades i Norrköping när de träffades av rikoschetter. De tre personerna vårdas på sjukhus och är samtliga gripna misstänkta för våldsamt upplopp, uppger polisen.

– Det är den initiala misstanken, för vilken de är gripna. Sannolikt tillkommer fler misstankar mot dem. Det kan röra sig om våld mot tjänsteman och skadegörelse, sa polisens presstalesperson Åsa Willsund på söndagen.

ANNONS

Två av de skottskadade ska enbart ha lindriga skador, medan den tredje är i behov av lite mer vård, men är inte livshotande skadad. Även en polis rapporterades under helgen vara lindrigt skadad.

Under måndagsmorgonen beskrev polisen situationen i både Linköping och Norrköping som lugn.

Oroväckande

Ser man bakåt har det varit flera våldsamma händelser de senaste dagarna. Vid långfredagens manifestation i Örebro slutade det med ett våldsamt upplopp där ett tiotal poliser skadades och flera polisfordon sattes i brand.

När det under lördagen var Landskronas tur att få besök av den högerextrema politikern beslutade polisen i sista stund att flytta den till Malmö. Det ledde ändå till flera timmars våldsamheter – i både Landskrona och Malmö.

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser. Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta, var Anders Thornbergs kommentar under lördagen.

LÄS MER:Bränder och våld vid protest i Linköping – tre poliser skadade

LÄS MER:Tiotal poliser skadade efter upplopp i Örebro

LÄS MER:Stenkastning och försök till mord under mötet i Malmö

ANNONS