Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skottlossning i Stenungsund – polis träffad av splitter

En polis och ytterligare en person träffades av splitter vid en skottlossning när polisen ingrep mot en man på Stenungsön utanför Stenungsund. Den misstänkte är en person i 20-årsåldern. En förundersökning om försök till mord är inledd.

Det var strax före klockan 17 på torsdagen som polisen fick in ett larm om en skadegörelse på en bil på Stenungsön. Den misstänkte mannen var borta när polisen kom till platsen, men de upprättade en anmälan om skadegörelse.

När polispatrullen hade lämnat platsen fick de ett samtal från ett vittne om att den misstänkte var vid en camping på Stenungsön.

Polis skadad av splitter

Vid ingripandet uppstod tumult, och den misstänkte mannen sköt mot polisen, enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson.

– En polis skadas och en allmänhet skadas också, de får splitter på sig. Det är inga direkta träffar med skott, men de får splitterskador, vad vi vet nu, säger han.

Enligt de första uppgifterna ska en polisbil ha kört polismannen till sjukhuset i Kungälv, chockad och med splitterskador. Senare på torsdagskvällen korrigerade dock polisen sina uppgifter. Varken polismannen eller den andre personen behövde uppsöka sjukhus då de hade klarat sig utan fysiska skador.

– Polispatrullen som var på platsen och blev beskjuten får nu stöd intern inom polisen, berättar Peter Adlersson och säger att den tekniska undersökningen kommer att genomföras först på fredagsmorgonen i dagsljus.

– Flera vittnen har hörts på campingen och även de inblandade poliserna och den misstänkte kommer att höras mer ingående i morgon, säger Peter Adlersson.

Ingen av poliserna har avlossat sina tjänstevapen mot någon person. Alla skott som föll kom från den gripne mannen i 20-årsåldern som nu sitter hos polisen i Uddevalla.

– Jag vet inte riktigt hur han mår, vi får se om det går att höra honom redan i kväll.

Ska ha gripits vid toaletthus

Elin Georgsson, reporter på GP, var på plats vid campingen på Stenungsön. Hon beskrev det som en idyllisk plats, alldeles intill vattnet, med ett kapell och caféverksamhet.

Enligt uppgifter till GP ska den gripne mannen vara en person som under en tid inte har mått bra, och själv sökt vård, och sedan kommit tillbaka till campingen.

Ännu vid 21-tiden på torsdagskvällen fanns ett antal poliser kvar på platsen.

"Ett jäkla pådrag"

Fotografen Mikael Berglund var tidigt på plats vid det lilla kapellet på Stenungsön när skjutningen precis hade ägt rum.

– Det är ett jäkla pådrag. Vittnen har hört fem skott och polisen är här med flera patruller. Dessutom ambulans och en helikopter, sade han till GP strax före klockan 19.

– I vanliga fall har vi bara två polispatruller här i Stenungsund men nu har polisbilarna kommit i skytteltrafik.

Började med skadegörelse

Det var vid 16:59 som ett första larm om skadegörelse kom.

– Själva skottlossningen var vid 18-tiden, en timme senare, säger Peter Adlersson.

Björn Holmstedt, som driver jaktbutiken på ön och bor alldeles i närheten, hamnade mitt i dramatiken.

– Jag var på väg hem från affären och blev omkörd av flera polisbilar som kom körandes i 100 knyck.

Hur känns det att hamna mitt i ett sådant pådrag?

– Det känns verkligen inget vidare, men det är värre för min mamma. Hon är 90 år och bor också här i närheten. Hon blev livrädd när polisen kom.