Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansministern Magdalena Andersson (S) och biträdande finansministern Åsa Lindhagen (MP) presenterar budgetnyheter under en pressträff i Rosenbad. Bild: Johan Jeppsson/TT
Finansministern Magdalena Andersson (S) och biträdande finansministern Åsa Lindhagen (MP) presenterar budgetnyheter under en pressträff i Rosenbad. Bild: Johan Jeppsson/TT

Skattesänkningar i regeringens budget

Regeringen vill sänka skatten för 7,5 miljoner svenskar. Kvinnor, pensionärer och låginkomsttagare är vinnare på skattesänkningarna.
– Vi vill ge vanligt folk mer pengar i plånboken, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Regeringen föreslår tre skattesänkningar i budgeten. Det handlar om sänkt skatt för främst låg- och medelinkomsttagare, en rejäl skattesänkning för personer med sjuk- och aktivitetsersättning och sänkt skatt på a-kasseavgiften.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) på en digital pressträff på onsdagen.

– En av de viktigaste lärdomarna från finanskrisen är att vi inte ska släppa på gasen för tidigt, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att alla som kan ska vara med för att jobba Sverige ur krisen, och paketet som presenterades på onsdagen är en del i att stimulera återhämtningen av Sveriges ekonomi.

– 7,5 miljoner svenskar får mer pengar i plånboken, säger Åsa Lindhagen.

Biträdande finansministern Åsa Lindhagen (MP). Bild: Johan Jeppsson/TT
Biträdande finansministern Åsa Lindhagen (MP). Bild: Johan Jeppsson/TT

Fokus ligger på låg- och medelinkomsttagare. Dels handlar det om en förstärkning av den skattereduktion som infördes i januari i år och berör pensionärer, personer som lönearbetar eller har olika socialförsäkringsreformer.

Tillsammans med den sänkningen innebär det en genomsnittlig skattesänkning på 2 820 kronor per person 2022.

Hon säger att skattesänkningen får störst effekt för bland annat pensioner.

Regeringen vill också sluta skatteklyftan mellan personer med sjuk- och aktivitetsersättning och dem som har ett lönearbete.

Tidigare har personer med den här ersättningen betalat i snitt 10 000 kronor mer i inkomstskatt än den som arbetar.

– Den orättvisa skatteklyftan mellan de som har sjuk- och aktivitetsersättning och löntagare sluts helt, säger Magdalena Andersson.

Den här gruppen ska i genomsnitt få 10 000 kronor extra per person och år.

Det tredje förslaget handlar om en skattereduktion för avgiften i a-kassan från 1 juli 2022. Det handlar om en skattereduktion med 25 procent på avgiften, vilket i snitt ger 438 kronor mer i plånboken.

Så mycket får grupperna

För en pensionerad polis ska skattesänkningarna ge drygt 1600 kronor mer om året. En genomsnittsperson som får sjukersättning ska få sänkt skatt på drygt 12000 kronor.

– Det är en stor förändring för en grupp som har det väldigt tufft ekonomiskt, säger Åsa Lindhagen.

Hon säger att det är tydligt att skattesänkningarna har fokus på låg- och medelinkomsttagare, även om alla grupper får skattesänkningar.

– De här skattereduktionerna bidrar också till att öka den ekonomiska jämställdheten.

Magdalena Andersson säger att de här skattesänkningarna kommer att kunna skapa fler jobb eftersom ekonomin stimuleras, och att det är en del i återhämtningen av ekonomin efter pandemin.

Den 20 september ska Magdalena Andersson lägga fram regeringens budget som helhet. För att få igenom budgeten krävs dock att även Vänsterpartiet och Centerpartiet är tillräckligt nöjda för att rösta fram den.

Skattesänkningarna:

Skattereduktion för förvärvsinkomster: 7 miljarder kronor.

Skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning: 2,61 miljarder kronor.

Skattereduktion för a-kassa: 0,81 miljarder.