Det blir snart förbjudet att hålla på med mobilen samtidigt som man kör. Arkivbild.
Det blir snart förbjudet att hålla på med mobilen samtidigt som man kör. Arkivbild.

Skärpt förbud mot mobil bakom ratten

Snart blir det förbjudet att ha mobiltelefonen i handen under bilkörning. Från och med den 1 februari 2018 får du inte längre svara på ett sms i bilkön, eller kolla vägbeskrivningen i telefonen medan du kör.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I dag är det tillåtet så länge det inte utgör någon trafikfara.

Regeringen går vidare med Transportstyrelsens förslag från i våras om att skärpa bestämmelserna kring mobil och bilkörning och har beslutat om en ändring i trafikförordningen.

- Det är händerna på ratten som gäller, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Dagens skrivning från 2013 säger att man inte får hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen. Nu ska detta kompletteras med att föraren inte får använda mobilen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.

ANNONS

Enligt ett pressmeddelande säger Eneroth att en tydligare regel gör att fler kommer att följa den.

"Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar" säger han.

Beslutet har fattats på ett regeringssammanträde.

TT
ANNONS