Karolinska sjukhuset skickar operationsinstrument som man inte har möjlighet att tvätta till Gävle. Arkivbild.
Karolinska sjukhuset skickar operationsinstrument som man inte har möjlighet att tvätta till Gävle. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/ TT

Skalpeller från Stockholm rengörs i Gävle

ANNONS

Brister i rengöringen av operationsinstrument vid Karolinska sjukhuset i Solna väckte uppmärksamhet i våras. Nu har sjukhuset börjat skicka instrumenten till Gävle för att få dem tvättade, rapporterar Gefle Dagblad.

Det handlar om instrument från Astrid Lindgrens barnsjukhus, som vanligtvis tvättas på Karolinska. Den alternativa lösningen där verktygen transporteras till Gävle sjukhus har använts sedan i juni och uppges kosta runt 100 000 kronor i månaden. Det är 200 till 250 instrument – skalpeller, saxar och tänger – varje dag.

Karolinska gjorde en lex Maria-anmälan i mars efter rapporter om hur instrument som skulle användas till operation kommit tillbaka smutsiga från sjukhusets steriliseringsenhet.

ANNONS

Det är första gången som motsvarande enhet i Gävle får ett uppdrag från ett annat län. Den har överkapacitet just nu, då sjukhuset saknar personal och utför färre operationer.

Det nuvarande avtalet med Karolinska gäller till och med januari nästa år, med möjlighet till förlängning, skriver GD.

ANNONS