Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ambulanshelikopter (arkivbild). Bild: Eric Johansson
Ambulanshelikopter (arkivbild). Bild: Eric Johansson

Ska ha kastat parasoll mot ambulanshelikopter

En man i 70-årsåldern åtalas vid tingsrätten för att ha kastat ett parasoll mot en ambulanshelikopter i närheten av Hamburgsund ­förra sommaren.

Det var den 3 juli som händelsen inträffade, på en mindre ort utanför Hamburgsund. Enligt åtalet har mannen kastat ett para­soll mot ambulanshelikoptern strax innan den landat, då den stod med ­motorn igång och rotorbladen snurrande. Tre personer var ombord på helikoptern när händelsen inträffade.

Detta innebar enligt åtalet en konkret fara för att parasollet skulle skada helikoptern, med ett haveri som följd, eller att delar av rotorn skulle lossna och kastas ut, och därvid skada människor runtomkring.

Polisen har förhört helikopter­piloten samt personalen ombord, som samtliga intygar att det gått till på det viset. En sakkunnig flyg­inspektör har förhörts om den aktuella helikoptertypen och dess egenskaper, samt förhållandena som råder vid användning av heli­koptern, och styrker att det kunde ha gått riktigt illa om parasollet träffat rotorbladen.

Det finns exempel på att föremål som kastas i närheten av helikoptrars rotorblad kan fångas upp av rotorbladen och leda till att helikoptern havererar eller skadar människor i närheten.

Den åtalade mannen förnekar brott.

- Utredningen visar att helikoptern kort före passerat över mannens hus på så låg höjd att vinddraget ska ha skadat hans parasoll. I ilskan gick han ner och kastade parasollet mot helikoptern, säger kammaråklagare Daniel Pettersson till TT.

Mannen åtalas vid Uddevalla tingsrätt för luftfartssabotage, och i andra hand framkallande av fara för annan.