Nadia Gbatibri, sjuksköterska på sömnmottagningen, visar hur andningsutrustningen CPAP ser ut.
Nadia Gbatibri, sjuksköterska på sömnmottagningen, visar hur andningsutrustningen CPAP ser ut. Bild: NU-sjukvården

Sjukvården efterlyser utrustning – 200 patienter i kö

Det råder stor brist på andningsutrustning och 200 personer står i kö hos Nu-sjukvården. Därför efterlyser nu sömnmottagningen utrustning från dem som inte använder den.

ANNONS
|

Inom Nu-sjukvården, precis som i hela Västra Götalandsregionen, råder det brist på CPAP-utrustning. Det är en andningsmaskin som hjälper den som har sömnapné. Bristen beror på materialbrist hos regionens leverantör och detta har lett till att Nu-sjukvården uppmanar den som har utrustning men som inte använder den att lämna tillbaka utrustningen.

– Det är extra viktigt för oss att de utrustningar vi lånat ut till patienter men som inte används, att de kommer tillbaka och kan användas till en annan patient. Vi vet tyvärr att det finns patienter som av olika skäl inte klarar av behandlingen eller väljer att avbryta den, men som sen inte lämnar tillbaka utrustningen. Vi vill påminna dem om att göra det. Det har fått en viss respons och det känns bra, säger Anna Åberg, enhetschef på NU-sjukvårdens sömnmottagning.

ANNONS

Vet ni hur många som saknas?

– Vi vet att vi har 3 500 förskrivna utrustningar och vi vet att patienterna ofta behöver dem livslångt. Vi vet vem som har dem, men vi kan inte se vem som faktiskt använder dem. Vi har inte resurser att följa upp alla som har en utrustning.

Har det här lett till att personer tvingats vänta på vård?

– Man ska vänta max 90 dagar på att få starta sin behandling och vissa behöver utrustningen inom två veckor. Detta klarade vi i höstas. När vi nu inte har några maskiner är det 200 personer som väntar och inte ens de som har en extremt hög prio har fått någon, säger Anna Åberg.

ANNONS