Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Söderström är frustrerad eftersom bristen på vaccin gör att regionen tappar fart i vaccinationen. Bild: Olof Ohlsson
Ann Söderström är frustrerad eftersom bristen på vaccin gör att regionen tappar fart i vaccinationen. Bild: Olof Ohlsson

Sjukvårdsdirektörens nödrop: ”Vi behöver mer vaccin”

Västra Götalandsregionen skriker mer eller mindre efter ytterligare vaccindoser mot covid-19. Hittills har över 35 000 doser levererats.
– Vi skulle lätt kunna få ut det dubbla – om vi bara haft tillgång. Nu tappar vi fart, säger Ann Söderström, regionens sjukvårdsdirektör.

Ann Söderström säger att regionen bokstavligt talat står med sprutan i handen – men inte har något vaccin att spruta in.

– Vi har organisationen och vi har resurserna – men vi har inte tillgång till så mycket vaccin som vi skulle kunna hantera. Det är klart att det är frustrerande, säger hon.

Bristen gör att takten dämpas

Bristen på vaccin gör att takten i vaccinationen dämpas. Att tillgången är mindre än vad man planerat för förklaras dels med att regionen fått mindre mängder än vad den räknat med, dels på att tillverkaren Pfizers omställning i produktionen påverkat de totala mängderna.

LÄS MER: Kvinnor i majoritet med misstänkta biverkningar

– Hittills har vi fått ut en bra bra bit över 35 000 doser i regionen – och det är bra på så vis att organisationen fungerar smidigt och effektivt. Massor av människor är på tårna för att att det här ska bli bra. Men vi behöver mer vaccin – vi skulle kunna få ut det det dubbla till våra olika enheter om vi bara haft tillgången, betonar Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Inga medicinska risker

Några medicinska risker i väntan på mer vaccin eller på att takten i vaccinationen minskar, uppges dock inte föreligga.

Kristine Rygge, vaccinationsansvarig i Västra Götalandsregionen. Bild: Marie Ullnert
Kristine Rygge, vaccinationsansvarig i Västra Götalandsregionen. Bild: Marie Ullnert

– Nej, det finns inga sådana risker. Men det som är viktigt nu är att vi kan ge dos två till patienterna i fas 1, det vill säga till våra gamla och sköra inom den särskilda omsorgen, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, och fortsätter:

– Nu påbörjas även vaccination av personer med hemtjänst och deras hushållskontankter. Sedan fortsätter vi med fas 2 som inkluderar medicinska riskgrupper och alla som är 70 år och äldre. Planen för den vaccinationen kommer inom kort, säger hon.

LÄS MER: Tegnell: ”Mycket talar för fler än två doser”

Oklart hur det påverkar

Om den tappade farten på grund av bristen på vaccin leder till förskjutningar i den fortsatta vaccinationen av olika grupper är oklart.

– Men jag tror inte det, inte om det inte händer något oförutsett. Dels för att man troligen kan hämta in tappet genom att mer vaccin produceras, dels eftersom vi efter EU:s godkännande i slutet av månaden sannolikt får fler aktörer på marknaden, säger Kristine Rygge.

Hon säger att trycket från allmänheten i regionen är stort.

– Det är väldigt många som hör av sig och undrar när det är deras tur. Intresset är stort, säger Kristine Rygge.

LÄS MER: Kan finnas samband mellan covid och hjärnskador