Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Sjöstedt kräver svar från Alliansen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver att både den nuvarande och förra regeringen ska lägga korten på bordet om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Redan i augusti 2014 bröt den ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius mot myndighetens säkerhetsriktlinjer. Nu har han fått avgå.

Jonas Sjöstedt anser att både den nuvarande och förra regeringen bör ställas till svars. Han tycker det är uppenbart att missförhållandena på Transportstyrelsen har funnits under både regeringen Reinfeldt och regeringen Löfven.

- Jag tycker också att både Annie Lööf (C) som var ansvarig för departementet men också Catharina Elmsäter-Svärd (M) nu måste svara på vad som hänt. Det duger inte att säga att hon inte visste, för som minister har man ett ansvar för hur myndigheter agerar, säger partiledaren till TT.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, är inne på samma spår.

- Nu är det verkligen intressant att veta om det möjligen skulle ha fungerat annorlunda på statsrådsberedningen under Alliansregeringen, säger hon och fortsätter:

- Som statsvetare har jag en tes om att det inte skiljer så värst mycket mellan regeringarna.

Ansvarig minister för Transportstyrelsen 2014, Catharina Elmsäter-Svärd, har sagt att hon inte kände till att myndigheten gjort avsteg från riktlinjer.

- Man börjar ju undra vem som ljuger värst. Alliansen har nu satt sig i ett läge att vad de än gör så skjuter de sig i foten. Oavsett om de fullföljer missförtroende förklaringen mot Hultqvist eller inte. Och om de har olika uppfattningar har de skjutit sönder Alliansen, säger Marja Lemne.

TT har sökt Liberalernas partiledare Jan Björklund, som var utbildningsminister i den förra regeringen. Han vill inte ställa upp på en intervju.